Belföld

Ungváry: nem lehet egyszerre két malomban őrölni

Ungváry Krisztián szerint kezelhetetlen lesz a helyzet, ha a kormány mást kommunikál a külföld felé, mint befelé.

Súlyos gond, hogy a kormány teljesen más hangot üt meg külföldön, mint a belpolitikában, mert nem lehet egyszerre két malomban őrölni – vélte Ungváry Krisztián történész a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) Magyarországgal foglalkozó berlini vitafórumán, ahol részt vett Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is.

Ungváry “A demokrácia hanyatlása vagy a nemzet felemelkedése?” címmel rendezett hétfői pódiumbeszélgetést felidézve elmondta: a magyarországi fejleményekről rendkívül tájékozott német hallgatóságtól érkezett kérdésekben, megjegyzésekben hangsúlyos elem volt az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy mennyire tudja a kormányzat kézben tartani a szélsőjobboldali jelenségeket, és felmerült az a kérdés is, hogy miért használ a kormány más hangot külföldön és a belpolitikában. A történész ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, “nem lehet folyamatosan azt csinálni, hogy kifelé Máriai Sándor a legnagyobb magyar író, befelé meg Wass Albert”, mert ha “a magyar lakosságot Wass Albertre szocializálják”, akkor egy idő után kezelhetetlen lesz a helyzet.

A beszélgetésen részt vevő Prőhle Gergely arról beszélt, hogy a magyar kormány fontosnak tartja, hogy a nemzetközi közvélemény ne pusztán “a demokrácia általános állapotáról filozofáljon”, hanem konkrét tartalmi kérdésekről essen szó. A magyar külpolitika és a magyar gazdaság szempontjából kulcsfontosságú a Németországhoz fűződő viszony – mondta, hozzátéve, hogy a kormányzat minden józan véleményre figyel. Fontos azonban, hogy túlzások, a szélsőséges szóhasználat miatt a mégoly megalapozott kritika ne veszítsen hitelességéből. “Nem könnyű megérteni a magyarországi helyzetet, de nem lehetetlen” – mondta Prőhle Gergely. Hétfőn Ungváryt az MTI nem tudta elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik