Belföld

Lennon-karikatúraversenyt indított a szegedi REÖK

Hogyan látod John Lennont? címmel bárki elkészítheti saját művészi alkotását a Lennonról azon a karikatúraversenyen, melyet a szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK) hirdetett meg.

Hóbortos litográfiákat, karikatúraszerű rajzokat láthat a közönség a szegedi Reök-palota The Art of John Lennon című kiállításán, amely elsősorban a pacifista zenész képzőművészeti munkáit mutatja be.

A tárlathoz kapcsolódva a kiállítóház versenyt hirdetett: a REÖK Facebook-oldalának követői egy alkalmazás és az egerük segítségével rajzolhatják meg saját művészi alkotásaikat John Lennonról. A beküldött rajzokból virtuális kiállítást is rendez a központ, a legjobb művek pedig ténylegesen egy kiállítótérbe kerülnek a legendás polihisztor alkotásaival.
Az a három karikatúra, amely a legtöbb lájkot gyűjti össze a kiállítás végéig, május 6-ig, értékes nyereményeket ér: az első helyezett páros bérletet kap a Szegedi Szabadtéri Játékok öt nyári produkciójára, a második helyezett páros belépőt a Mária című musicalre, a harmadik pedig szintén páros belépőt a Hegyen-völgyön lakodalom című táncműre.
A legendás énekes, zeneszerző, költő, filozófus, pacifista John Lennon grafikáiból és a művészhez kötődő relikviákból január végétől látható kiállítás a szegedi Reök-palotában.

A tárlat mintegy három tucat alkotás segítségével mutatja be Lennon talán kevésbé ismert képzőművészeti tehetségét. A német Beatles-rajongó, Michael-Andreas Wahle gyűjteményéből származó rajzai, grafikái, litográfiái hóbortosak, mégis átitatja őket egyfajta költőiség. A könnyed, sziporkázó művek biztos rajztudásról, ugyanakkor szatirikus látásmódról tanúskodnak. Későbbi, az 1960-as, 70-es évekből származó színes litográfiáin már megjelennek azok a társadalmi kérdések – a háború és béke vagy a szabad szerelem dilemmája -, melyekkel Lennon a zenéjében is foglalkozott.

A tragikus sorsú beatzenész alkotásai mellett relikviákat is láthat a közönség. A kiállítótermekbe került többek között egy ikonikus Lennon-szemüveg, több platinalemez, fotó és plakát, valamint két, Andy Warhol által készített litográfia is, amely a két művész “találkozását” örökíti meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik