Belföld

Külföldön is utoléri a pesszimizmus a magyart

Még külföldön is pesszimistábbak vagyunk, pedig még mindig jobban érezzük magunkat, mint itthon.

Még külföldön is borúsabban látjuk a világot, mint a többi nemzet tagjai – derült ki egy felmérésből. A kutatást a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi- és a Debreceni Egyetem Pszichológia Intézeteinek munkatársai végezték többféle mérési módszerrel, az elégedetlenségi szintet és annak okait kutatva.

A felmérés vizsgálta a magyar és más nemzetek külföldön élő diákjait, valamint az itthon élő magyar és nálunk élő külföldi fiatalokat – írja a Semmelweis Figyelő. A szubjektív jóllétre vonatkozó beszámolókból az derült ki, hogy a külföldön élő diákok pozitívabban ítélték meg mentális jóllétüket és pozitívabb attitűdről is számoltak be, mint itthon élő társaik.

Egy a magyar lakosság lelkiállapotát vizsgáló korábbi kutatás szerint a magyar lakosság 7 százaléka súlyos, a Beck Depresszió Skálán 25 pont feletti tünetegyüttestől szenved.

A mostani vizsgálatból az derült ki, hogy kimagaslóan jó a közérzetük a Bécsben tanuló osztrák diákoknak, a magyar diákok történetértelmezése pedig inkább pesszimista. A vizsgálat konklúziója végül az lett, hogy az önértékelés igazodik a kulturális környezethez, de az automatikusabb beállítódások nem. A szubjektív jólét érzete pedig a hazától távolodva romlik, vagyis a külföldi lét rontja azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik