Belföld

Jobbikosokra és szocikra hajt az LMP

Vitanapot akarnak Schifferék, de egyedül nem megy. Jobbikos és a független szignókat már bezsákoltak. Sőt egy tepertővel fogyasztott gulyás leves gazdája is a segítségükre siet.

“A feltáratlan állambiztonsági múlt és az elmúlt húsz év morális adósságai” címmel kezdeményez politikai vitanapot az LMP – erről Schiffer András beszélt keddi sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

Behálózott pártok?

Az LMP-s politikus szerint tisztázandó, kik azok, akik a múlt rendszer állambiztonsági szolgálatának munkatársaként „behálózták a rendszerváltó pártokat”, valamint a gazdasági- és a médiaelitet. „Nem lehet, hogy amikor egy választáson behúzom az ikszet valamelyik politikai erőre, nem tudhatom, igazából kikre szavazok” – fogalmazott Schiffer.

A politikus megjegyezte, kizárólag jogállami megoldásokat tart elfogadhatónak, és a Jobbikkal ellentétben nem támogat visszamenőleges hatályú törvénykezést. Értsd: ellenzi, hogy olyan tettért vonjon felelősségre bárkit is a bíróság, ami az „elkövetés” idején nem számított büntetendőnek.

A párt arra kíváncsi:

Mi akadályozta meg az elmúlt húsz évben – a térségben példátlan módon – Magyarországon az állambiztonsági múlt feltárását? Miért bukott meg az elmúlt húsz évben valamennyi, az állambiztonsági múlt feltárását célzó kísérlet? Milyen tényleges erkölcsi, alapjogi és nemzetbiztonsági szempontokra kell figyelemmel lenni egy aktanyilvánossági törvény előkészítésénél? Milyen további igazságtalanságokat, erkölcsi tehertételeket halmozott fel az új magyar demokrácia a jogállami átalakulás során, és ezek rendezésére, húsz év után, milyen jogállami eszközök állnak a törvényhozás rendelkezésére?

Meglesz a hetvennyolc?

Politikai vitanapot minimum hetvennyolc parlamenti képviselő kezdeményezésére, az ezt tartalmazó dokumentum leadását követő néhány héten belül tart az Országgyűlés. Az aláírásgyűjtést nehezíti, hogy egy képviselő egy ülésszak alatt legföljebb két vitanap kezdeményezésében vehet részt.


Tóbiás és Schiffer
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Schiffer arról is beszámolt, hogy a vitanapot kezdeményező ívet az LMP-sek többségén túl húsz jobbikos és három független országgyűlési képviselő is aláírta, mi több, „hétfőn a szocialisták részéről is pozitív hozzáállást” tapasztalt.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója lapunknak elmondta: hétfői frakcióülésükön döntenek arról, csatlakoznak-e az LMP kezdeményézéséhez. “Abban vagyunk érdekeltek, hogy objektív törvényjavaslat készüljön a témában – nyilatkozta Tóbiás József. – A vitanapot támogatjuk, amennyiben garanciát látunk annak szakmaiságára. Sajnos a Jobbikról szakmaiságot nehéz feltételeznünk.” A szintén szoci Lamperth Mónika a parlamenti büfében egy tepertős pogácsával fogyasztott gulyás leves (!) két falata között az FN24-nek kijelentette: ő a frakcióban azt támogatja majd, hogy írják alá a kezdeményezést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik