Belföld

Gyurcsányék kérdőre vonják a szocikat

Pontosan azt a négy képviselőt, aki támogatta a 2006-os rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentés elfogadását a parlamentben.

Harangozó Gábor, Kovács László, Molnár Zsolt és Pál Béla szavazott igennel az előterjesztésre, amely szerint vizsgálni kell Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségét, és felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is a rendfenntartók 2006 őszi fellépése kapcsán.

Az MSZP-frakció nagy többsége egyébként távol maradt a voksolástól, csakúgy, mint a Demokratikus Koalíció (DK) független képviselői. A történtek után nyílt levélben kért magyarázatot Mesterházy Attilától, az MSZP elnök-frakcióvezetőjétől Molnár Csaba, a DK alelnöke.

Molnár reméli, hogy csak véletlen volt a gombnyomás, ugyanis azt nem feltételezi, hogy a négy szocialista képviselő – köztük a párt fővárosi elnöke és Magyarország korábbi EU-biztosa – “hirtelen máshogy emlékezik, mint amit az MSZP 2006 és 2012 között képviselt”.

Ha viszont tudatos lépés volt, akkor az MSZP tegye nyilvánvalóvá hivatalos álláspontját az ügyben. A DK-alelnök feltette azt a kérdést is, hogy a négy “kiszavazó” kért-e, és ha igen, kapott-e engedélyt a “máshogy voksolásra”.

„Tévedtünk”

Harangozó Gábor, Kovács László, Molnár Zsolt és Pál Béla közös közleményben kért elnézést választóitól. Megfogalmazásuk szerint tévedésből nyomták meg az igen-gombot. Elutasítják a Balsai-jelentésben foglaltakat, mert az anyag politikai prekoncepciót kíván szolgálni, amelyben csupán a politikai ellenfelek kiiktatása a cél.

Úgy vélik, el fog jönni annak az ideje, amikor a 2006 őszi események kapcsán is objektíven meg lehet ítélni az akkori kormány esetleges felelősségét, a rendőrség szakmai hibáit és annak az ellenzéki pártnak a felelősségét is, amelyik nem határolódott el kellően az utcai randalírozóktól, nem csillapította, hanem szította a feszültségeket, és a feszült légkörben felelőtlen módon szervezett tömegrendezvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik