Belföld

Színjátszók keltik életre a 48-as forradalmat Fehérváron

Élő történelemkönyvként tárulnak fel az egykori forradalom eseményei, de lesz József-napi vásár és lovasbemutató is.

Az ünnepi megemlékezések már március 14-én megkezdődnek Székesfehérváron. A város több pontján szerveznek koszorúzásokat a fehérvári oktatási intézmények bevonásával. A nemzeti ünnepen a Megyeházán indul a program.

“A megyei közgyűlés 9 órakor kezdődő ünnepi ülésén adják át a megyei díszpolgári kitüntető címet, valamint a megyei önkormányzat díjait, elismeréseit is az élet különböző területein kimagasló munkát végzők számára” – mondta el Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, hétfőn, sajtótájékoztatón.

A gyermekeknek lovasbemutatót szervez a Fehérvári Huszárok Egyesülete 9 órától a Petőfi tér melletti parkban, majd a huszárokkal közösen vonulhatnak a résztvevők a Városház térre, ahol Fejér megye és Székesfehérvár önkormányzata közös ünnepi műsort szervez.

Fél tizenegykor indul az 1848. március 15-i eseménysorozatot megelevenítő program, melyet Kozáry Ferenc rendezett. Egy napra a Városház térre költözik a Pilvax kávéház, a Landerer nyomda, a Nemzeti Múzeum és az Orvostudományi Egyetem. Ezek között zajlanak majd a forradalmi hangulatot idéző események, amelyekbe a nézőket is bevonják.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta: „..a március 15-i műsorban több mint száz tehetséges helyi fiatal kelti életre az egykori márciusi ifjakat.”

A műsort követően a Fehérvári Huszárok és a Helyőrségi Zenekar bevonul a térre, majd ünnepi beszédet mond Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Ezután ünnepi felvonulás indul az Oskola utcán át a székesfehérvári 1848-as események központi helyszínére, a Fekete Sas Szállóhoz, ahol koszorúzásra kerül sor.

A Városház téren késő délutánig tartják a József-napi vásárt. Újdonság, hogy idén a vásárban Fejér Termékeket is kínálnak az azt készítő termelők és kézművesek, valamint, hogy játékos vetélkedőt rendeznek a gyerekeknek, akik különböző jutalmakat kapnak 15 különböző játékos feladat megoldása után.

Régi hagyomány a városban, hogy Fejér megye és Székesfehérvár Önkormányzata közösen ünnepel március 15-én. A nemzeti ünnep tavaly teljesen megújult, az ART Kulturális Egyesület közreműködésével. Akkor elevenítették fel először színjátszók a történelmi eseményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik