Belföld

Mezőhegyes Csongrád megyéhez csatlakozna

Csongrád megyéhez, ezen belül a makói járáshoz szeretne tartozni Mezőgyegyes, amiről április 21-én népszavazást tartanak a Békés megyei településen.

A kisváros polgármestere, Kovácsné Faltin Erzsébet (független) elmondta: a kezdeményezés fő oka, hogy a település közigazgatásilag hatékony maradhasson, a városnak ugyanis a legnagyobb erőssége a közigazgatási feladatok teljes körű ellátása.

Ha a település a Békés megyei mezőkovácsházi járáshoz tartozna, akkor legfeljebb magának tudná megtartani a feladatokat. Ha viszont megyét vált, a határ mentén lévő nyolc környező, Csongrád megyei kistelepülés közigazgatási feladatainak az ellátása is megoldott lenne – tette hozzá a polgármester, jelezve: ez mintegy 12 ezer embert érint.

Mint kifejtette, a Csongrád megye felől jövő migráció, népességmozgás és annak hatásai évtizedek óta jelentősebbek, mint a Békés megye felőliek. Ez azt eredményezte, hogy a lakosság összetétele, rokonsági kapcsolatai és más, ezzel összefüggő hatások Csongrád megye irányában hoztak létre mélyebb kötődést. Mezőhegyes természetes vonzáskörzete nagymértékben Csongrád megye keleti kiszögelésének a falvaira (Csanádpalota, Magyarcsanád, Nagyér, Csanádalberti, Apátfalva, Ambrózfalva, Pitvaros, Kiszombor, Kövegy) esik.

A megyehatárnál fekvő kisváros képviselő-testülete még tavaly nyáron fogalmazta meg azon szándékát, hogy a település csatlakozna Csongrád megyéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik