Belföld

Amerikai professzor a magyar bíróság cárnőjéről

Kim Lane Scheppele nevezi így terjedelmes cikkében az Országos Bírói Hivatal (OBH) vezetőjét.

A magyar igazságszolgáltatás változásait elemezve a Princeton Egyetem professzora – a The New York Times internetes oldalán – arra emlékeztet, hogy Magyarországon ma egyetlen ember nevezi ki a bírókat. Kim Lane Scheppele – miként a Népszabadság írja – úgy véli: az új bírák lehetnek függetlenek, de „csak saját felelősségükre”. Szerinte ehhez vezet, hogy a 129 pozícióra 106 olyan embert jelölt, aki eddig nem volt bíró, most kezdi hároméves próbaidejét, amely végén a kormány dönt arról, folytathatják-e a munkát.

A professzor megemlíti: az OBH elnöke (Handó Tünde – képünkön) bármely ügyet bármelyik bíróság elé utalhat, és a döntését még indokolnia sem kell. Az, hogy az elmúlt hetekben felgyorsultak az európai reakciók a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatban, azt mutatja: Magyarország érzékeny területre tévedt” – írja Scheppele, aki azonban úgy véli, “Magyarország nem vár arra, hogy Európa engedélyt adjon az új igazságszolgáltatási rend gyakorlati alkalmazására”.

“Az igazságszolgáltatás függetlenségéhez szükséges, hogy a bírák politikai befolyástól függetlenül dolgozhassanak. Ám az új alkotmányos berendezkedés alapján, amelyben egyetlen személy dönt a bírák kinevezéséről, felülvizsgálatáról és előléptetéséről, valamint eldöntheti, mely ügyet melyik bíróság tárgyalja, Magyarország nem tudja garantálni, hogy a bírók függetlenek maradnak. Nagyon erős bírókra lesz szükség ahhoz, hogy ne hajoljanak meg akkor, amikor az az állami hivatalnok tartja a kezében a karrierjüket, aki egy-egy ügyet hozzájuk küld. Nem csoda, hogy Európa aggódik a magyar igazságszolgáltatás függetlenségéért” – zárja cikkét Kim Lane Scheppele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik