Belföld

A narancsos oligarchákra lő az LMP

Átláthatóbb államot szeretne a Lehet Más a Politika.

A gazdasági érdekérvényesítés nyilvánosságáról nyújtott be javaslatot Schiffer András. Az LMP képviselője elismeri, hogy „a gazdasági érdekérvényesítés önmagában nem ördögtől való”, hiszen az államnak partnerként kell tekintenie a gazdasági élet szereplőire. Szerinte az átláthatóság a tisztességes gazdasági szereplőknek és a közhatalom gyakorlóinak is érdeke.

Az ellenzéki politikus előterjesztésében azt írta: mindent elmond a jelenlegi magyar demokráciáról, hogy nem jogsértő, ha a kormány „egy dohányipari cég vezetőjének számítógépén készült törvényszöveget” küld meg az uniónak, elhallgatva a gyümölcsöző együttműködést a nyilvánosság elől. A képviselő azt szeretné, ha tudható lenne, hogy a Fidesz-frakcióvezető az egyes zárószavazás előtti módosító indítványok beterjesztése előtt “akár a dohányipar, akár a söripar vagy más gazdasági érdekcsoportok vezetőivel” tárgyal. Shiffer András ezért kötelezővé tenné a parlamenti képviselők, vezető kormányzati tisztviselők számára, hogy hasonló tárgyalásaikról készítsenek emlékeztetőt, amely közérdekből nyilvános adatként bárkinek lekérhető lenne.

Szerinte a Fidesz-KDNP az elmúlt másfél év jogalkotásában nyíltan a magánérdeket érvényesítette a közérdekkel szemben, “a narancsuralmi rendszer kiteljesítette azt, amit az elmúlt húsz év produkált és intézményesítette az oligarchák irányítását a politikában”. A politika oligarchák általi megszállását könnyíti meg a zárószavazás előtti módosító  intézménye, amikor a nyilvánosságot és a rendes parlamenti eljárást megkerülve tudnak különböző gazdasági érdekcsoportok nyomást gyakorolni a jogalkotásra. Azért, hogy a törvényjavaslat a gyakorlatban is érvényesüljön, és senkinek eszébe se jusson azt kijátszani, az emlékeztetőkészítési, nyilvántartás-vezetési, illetve közzétételi kötelezettség megsértését a törvényjavaslat bűncselekménnyé nyilvánítja.

A Fidesz-frakcióvezető korábban úgy vélte: nincs semmi rendkívüli abban, hogy a dohány-kiskereskedelem újraszabályozásáról szóló törvényjavaslat megalkotásában szerepe volt a Continental Dohányipari Zrt. vezetőjének. Lázár János szerint ez a társadalmi egyeztetés része.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik