Belföld

Orbán megírta levelét

A miniszterelnök írásban fordult az Európai Bizottság és az Európa Tanács elnökéhez.

Orbán Viktor barátságos, udvarias hangú levélben hívta fel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnökének figyelmét arra, hogy az uniós pénzügyminiszterek közelgő, március 13-i tanácskozásán a magyar álláspont ismeretében, azt respektálva hozzanak döntést a csaknem 150 milliárd forintos, az unió kohéziós alapjából folyósítandó források tervezett megvonása ügyében – írta a Népszabadság a birtokába került levélre hivatkozva.

A március 6-án kelt levélben a kormányfő megerősíti a kormány elkötelezettségét a költségvetési deficit és az államadósság uniós elvárásoknak megfelelő szintre történő leszorításában. Emlékeztetett arra, hogy e célok érdekében újabb, a GDP 0,4 százalékával egyenértékű kiigazítást jelentett be a kormány február 9-én, s a napokban elfogadta az uniós stabilitási paktumot is.

Orbán Viktor a levélben felhívja a figyelmet arra, hogy szemben 2011-gyel és 2012-vel, amikor a kormány egyszeri intézkedésekkel tudott csak úrrá lenni a hiányon, 2013-ban már strukturális intézkedések biztosítják a deficit leszorítását.

A miniszterelnök a Magyarországgal szembeni piaci bizalom erősödését is a megfontolandó szempontok közt hozza fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik