Belföld

Már a Balatonért is izgulhatunk

Tavaly ismét több víz folyt, párolgott vagy szivárgott el a tóból, mint amennyi érkezett. Már nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni a kérdést.

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság adatai szerint 1921-1999 között 80 éven keresztül nem volt példa negatív vízmérlegre a Balatonon, azóta viszont 50 százalékos ennek az előfordulása. A tavalyi év rendkívül csapadékszegény volt, a vízhiány miatt egy hónappal korábban meg kellett kezdeni az őszi haltelepítést.

A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a tó vízszintje ugyan jelenleg 84 centiméter, vagyis 14 centiméterrel a szabályozási minimum feletti érték felett van, de a Balaton vízháztartása nagyon sérülékeny, ezért különös figyelmet kell fordítani minden jelre. Molnár Gábor hozzátette: fontos lenne tudományosan megalapozott kutatásokat végezni a vízmérleg javításának lehetőségeiről.

A 2000-es évek elején tapasztalt drasztikus vízszintcsökkenés idején sok teória született a Balaton esetleges vízpótlásának lehetőségeiről, amit elvetettek, miután a természet “rendezte” a kérdést.

Zsikla Ágota, a siófoki obszervatórium meteorológusa elmondta: a következő napok, hetek sem enyhítik a szárazságot a térségben, nem várható említésre méltó esőzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik