Belföld

Demonstrálnak a városvédők Győrben

Csendes, békés demonstrációt tart a Dunakapu tér alá tervezett mélygarázs ellen az Arrabona Városvédő Egyesület szombaton délután öt órakor.

Herkely Ákos elnök a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet a rendezvény civil jellegére, ezért arra kérte a résztvevőket, hogy mellőzzék a párthovatartozást jelképező kitűzők, zászlók, transzparenseket, illetve ne használjanak tiltott önkényuralmi jelképeket, másokat sértő eszközöket.

A civil szervezet arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy a tér tulajdonképpen egy föld alá temetett szögleterőd, amely teljes egészében helyreállítható és bemutatható.

SAJTÓANYAG

A demonstráció (nem tüntetés) célja:

Az idő közel, a városvezetők elszántsága hatalmas, a politikai hatalom minden eszközével viselnek hadat az erősen kérdőjeles céljuk érdekében. Ha valaki egy műszaki, urbanisztikai, építészettörténeti kérdésből politikát csinál, az eltévedt, az igazságtól igen messze jár, ezért az alábbi pontokat érintve, felhívva a közfigyelmet valódi értékeinkre, azok megmaradására, demonstrálni szükséges

1./ Mert a közvélemény még mindig nincs kellő mértékben tudatában annak, hogy Győrben a Dunakapu tér nem tér, hanem egy javarészben föld alá temetett reneszánsz szögleterőd (új-olasz bástya, füles-bástya), mely egyedülálló és ráadásul utolsó megmaradt ilyen emlékként teljes egészében helyreállítható és bemutatható.

2./ Mivel ez a bástya társaival Győr-vár erődjeként egész Európát védte a terjeszkedő török birodalom ellen, így nemcsak a városnak hatalmas érték, hanem egész Magyarországnak, sőt egész földrészünknek is. Figyelembe véve, hogy jelentőségét és méretét  ez a reneszánsz erőd Európa legnagyobbja volt, az egész akkori ismert világ összefogásával épült.

3./ A terület csak 5%-át tárták fel, így csak az ott talált bástyaelemek megmaradására van remény, a terület 95%-a feltáratlan, egyben rejti a többi értékes bástya maradványt. Ha ez elpusztul, többé semmi sem lesz helyreállítható, bemutatható. Ez óriási veszteség, megengedhetetlen. Mélygarázs (teremgarázs) építésekor minden elpusztul, építéskor nem lehet megkerülni a leleteket tehát minden elveszik, kivéve az 1 db csekély alapterületű ágyúlejárót. Előre jeleztük, hogy találni fognak még jelentős épületrészeket.

4./ A bástya belsejében megépíteni tervezett mélygarázs rendkívül költséges beruházás a Duna közelsége és a talajvíz viszonyok miatt. Az 5%-ban feltárt maradványok bemutatása a mélygarázs teréből méltatlan a hely szelleméhez és torz, hamis képet ad reneszánsz építészetünk e remekéről.

5./ A jelen állapotban gondolkodók súlyosan tévednek, amikor azt mondják, hogy a csekély térmértékben (5%) talált maradványok egy része értékes csak, a többi elpusztítható. Amennyiben markolókkal fognak „feltárni”, akkor a pusztító gépek csak törmelékhalmokat produkálnak, melyek hirtelen eltüntetésével gyorsan és nyom nélkül tűnik el minden újabban napvilágot látó érték. Gondoljuk meg, a Széchenyi téri leletrombolás büntető ügye még mindig nem árult le. Mi lesz, ha a nehézgépek rombolása ellenére újabb és újabb értékes leletek jönnek napvilágra. A mélygarázs terve ezekkel nem számol, mint ha nem is volnának, de vannak…

6./ Azt mondják a bástya hátoldalához épített, 1939-re elbontott pattantyús házak alapfalai, pincéi nem képviselnek értéket. Rá kell világítani, hogy ezen épületek és a bástya összefüggését csak egyesületünk kutatta, azaz a házsor részletes feltárása nélkül erre nem is lehet nyilatkozni. Aki ezt teszi, az kontár.

7./ Mert a mélygarázs megépítés jelentős többletköltséggel, akár háromszoros áron is jelentkezik, mint egy parkolóház. Ezért a mélygarázs győri viszonylatban különösen luxus-beruházásnak számít. Az alig több, mint kétszáz tervezett parkolóhely olyan időtávlatban térülne meg, hogy ez a tény már önmagában megkérdőjelezi a beruházás értelmét. Győrben el kéne már felejteni a mélygarázs erőltetett gondolatát, annak árából háromszor annyi parkolóházi hely teremthető.

8./ A 650 db megszüntetett ingyenes alsó rakparti parkolót, a többi jelentős számú felszíni parkolóhely megszüntetését nem is számítva, nem lehet kétszáz egynéhány borsos árú mélygarázs beálló hellyel pótolni. Ráadásul ezért kellett gyökerestül felforgatni a kelet Belváros közlekedését.

9./ A hatósági eljárások során, melyeket a bástya és környezetének ide nem illő, modernista átépítése és méltatlan hasznosítása érdekében folytatnak az eljáró szervek egyesületünket, melynek közhasznúsága és közérdekért vívott harca egyértelmű, ügyféli bejelentkezési során rendre elutasították. Nem tekint eljárása során (Dunakapu tér 6. sz. félig reneszánsz épület elbontása) ügyfélnek bennünket Kisbajcs, Nagybajcs, Vének, Felpéc Községtársulások Körjegyzősége. A Gy-M-S Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Iroda (Dunakapu téri mélygarázs és rendezvénytér engedélye), sőt a fellebbviteli eljárás során a  Gy-M-S Megyei Kormányhivatal sem. Fenti sajnálatos tényekről a birtokunkban lévő elutasító határozatok tanúskodnak. Nem maradt sok lehetőségünk, így az utóbbi határozat ellen a Törvényszéknél kérünk jogszabálysértésre hivatkozva jogorvoslatot, előbbi esetben pedig ismét a Gy-M-S Megyei Kormányhivatalhoz fordulunk jogorvoslatért, betartva a hivatali utat. Azonban felsőbb fórumon benyújtott beadványunk már nincs halasztó hatállyal a tervezett és bontással járó beruházásra, így kénytelenek vagyunk élni a figyelemfelhívó demonstráció adta lehetőséggel.

Amennyiben szükséges egyesületünk Brüsszelhez fordul az egyesületi jogok sérelme miatt, de élni fog a demonstráció újabb lehetőségével is.

Nyomatékosan szeretnénk felhívni a demonstrálók figyelmét a rendezvény civil jellegére. Kérnénk a párthovatartozást jelképező kitűzők, zászlók, transzparensek mellőzését, tiltott mindennemű önkényuralmi jelkép másokat sértő (faji, identitásbeli, vallási, hovatartozásbeli stb.) eszköz és cselekmény gyakorlása. Kérjük tartsák magukat távol a rendezvénytől az    esetleges provokátorok, rendzavarók.

Győr, 2012.03.10.                         Arrabona Városvédő Egyesület

Ajánlott videó

Olvasói sztorik