Belföld

54 havi munkáért vehetünk egyszobás lakást

Az átlagkeresetből kiszámítva 54 havi munkába kerül megvásárolni Szlovákiában egy egyszobás lakást a Cseh-szlovák Üzleti Bank szerint.

Ez előrelépés 2008-hoz képest, amikor két és fél évvel többet kellett dolgozni hasonló célból.

“Az új lakást a legkönnyebben Nyitra megye lakói tudják a leggyorsabban bebiztosítani, míg Pozsonyban tart a legtovább kigazdálkodni az árat” – áll a bank elemzésében, melyben az egész országra vonatkozó statisztikákat tekintve a 848 eurós átlagbérből indultak ki. Egy egyszobás lakás átlagárát 45 800 euróban határozták meg a felmérést végző szakemberek. Egy háromszobás lakás megvételéhez csaknem háromszor annyit kell dolgozni – 104 hónap munkájából jön ki tisztán a lakás ára.

A lakásár kigazdálkodásának átlagos ideje a válság és a kereslet visszaesésének következtében a 2006-os szintre esett vissza. Marek Gábriš, a ČSOB elemzője szerint ehhez elsősorban az ingatlanárak esése járult hozzá, és a bérek is megnőttek. Az előző év végén egy átlagos fizetésből 0,69 négyzetméternyi ingatlant lehetett vásárolni Szlovákiában. Nyitra megyében ez az arány 1,04 négyzetméter, míg Pozsonyban 0,58 négyzetméter volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik