Belföld

Uniós program roma újságíróknak

Európai uniós programban vett részt tíz fiatal roma újságíró. A cél a roma újságírói közösség megerősítése.

Tíz fiatal roma újságíró vesz részt abban a hat hónapos szakmai programban, amelynek során az Európai Unióról és a társadalmi integrációról szereznek alapos ismereteket, emellett pedig a hírmédia szerkesztőségeiben – a Hír24 szerkesztőségében Balogh Mária újságíró-gyakornok – dolgoznak.

A program résztvevőinek a Független Médiaközpont 100 órás, elméleti és gyakorlati elemeket ötvöző felkészítést tart 2012. március-augusztusban Budapesten. E foglalkozások tematikája átfogja az Európai Unióval kapcsolatos és újságírói szempontból fontos ismereteket; az uniós roma stratégiát és az ehhez illeszkedő magyarországi roma stratégiát, a társadalmi integráció kiemelt területeit. Külön előadássorozat foglalkozik a roma kultúrával, történettel és a releváns kutatásokkal, a roma újságírók szerepével. A résztvevők találkoznak a közélet és a kultúra neves képviselőivel, ellátogatnak intézményekhez és szervezetekhez, részt vesznek kerekasztal-beszélgetéseken.

A foglalkozásokon kívül a résztvevők heti 16 órában szerkesztőségekben dolgoznak – híreket, tudósításokat, interjúkat és riportokat készítenek újságíró és szerkesztő mentorok irányításával. Az újságírók a tervek szerint a Duna Televízió, a Heti Válasz Online, a Hír24, a HVG, a Magyar Katolikus Rádió, a Magyar Televízió, a Magyar Távirati Iroda, a Népszabadság, a Népszava Online és az origo.hu szerkesztőségeiben gyarapítják szakmai tapasztalataikat.

Az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére indított, az Európai Unió által finanszírozott projekt célja, hogy bemutassa a romák társadalmi integrációját, a roma kultúrát és hozzájárulását a nemzeti kultúra egészéhez; elősegítse e témák hangsúlyosabb megjelenését a médiában; valamint támogassa egy európai uniós ügyekben tájékozott, a társadalmi felzárkózást ismerő és hitelesen közvetítő roma újságírói közösség megerősödését.

A programban részt vevő újságírók: Balázs Viktória, Balogh Mária, Csorba Sándor, Herfort Marietta, Kuti Vilmos, Mundér Gusztáv, Orsós Róbert, Papinot Ferenc, Rácz Tibor és Varga Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik