Belföld

Kamaraszínház: itt a vége

Megszűnik a teátrumot működtető társaság. A nemzeti vagyonkezelő a jogutód nélküli végelszámolás mellett döntött. Májusig még kihúzhatja a társulat.

A Budapesti Kamaraszínház Nonprofit Kft. működését az elmúlt években a Nemzeti Erőforrás Minisztérium biztosította, a tárca azonban tavaly év végi hatállyal felmondta az erről szóló szerződést. A kormány a hónap elején döntött arról, hogy 147 millió forintot kap a fővárosi teátrum, ám ez még az évad befejezéséhez sem elegendő, és nincs biztosítva az őszi évad finanszírozása sem.

“…valószínűleg május végéig”

Az MNV Zrt. közleménye szerint nem vezettek eredményre a színház átvételéről a fővárossal folytatott tárgyalások, ezért „az állami vagyon védelme érdekében” úgy határoztak, hogy végelszámolással, jogutód nélkül megszüntetik a kft.-t. Zicherman Zsolt szóvivő elmondta: nem azonnali hatállyal szűnik meg a színház, addig működtetik, ameddig van rá pénz, ameddig kitart a megítélt támogatás és a cég vagyona, valószínűleg május végéig. A társaság irányítását a megbízott végelszámoló veszi át, megvizsgálja például, hogy melyek azok az előadások, amelyek a legmagasabb veszteséget termelik, és melyek azok, amelyeket műsoron tarthatnak.

Ha a kft. vagyona nem fedezi a kötelezettségek teljesítését, akkor felszámolási eljárás indul. Ebben az esetben a dolgozók a bérgarancia alapból fogják megkapni járandóságukat. Zicherman Zsolt arról is beszélt, hogy a Játékszín, amellyel szintén felbontotta közhasznúsági szerződését a NEFMI, stabilabb pénzügyi helyzetben van, a minisztériumtól kapott összeg elég az évad végéig.

Elhamarkodott lépés?

A Kamaraszínház igazgatója, Szűcs Miklós szerint felesleges hangulatkeltés a végelszámolás megkezdése, elég lett volna a lépést az évad befejezése után megtenni, ha nem sikerül támogatót találni, és a főváros is végleg elutasítja a színház átvételét. Ilyen hangulatban ugyanis nem lehet tovább dolgozni.

Hozzátette: a vagyonkezelő anélkül döntött, hogy a fővárostól végleges választ kapott volna, és a színház kerületekkel folytatott tárgyalásainak befejezését sem várta meg. Pedig nem kizárt, hogy a VI. és a VII. kerület esetleg beszállna a színház finanszírozásába.

A Budapesti Kamaraszínház összesen 140 embert foglalkoztat, évente 640 előadás szerepelt a három játszóhely, a Tivoli Színház, a Shure Stúdió és az Ericsson Stúdió kínálatában. Fenntartása tavaly 333 millió forintjába került a közösnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik