Belföld

A minisztérium bábáskodna az új nemzeti légitársaság születésénél

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jelenleg egy új, Budapest-központú nemzeti légitársaság létrehozásához szükséges feltételeket méri fel. Körvonlazódik a lehetséges befektetők köre is.

Hozzátették: “a lehetőségek vizsgálata során különös hangsúlyt kell fektetni a megfelelő üzleti modell azonosítására is, amely hosszú távon képes biztosítani egy új légitársaság pénzügyileg megalapozott és stabil működését mind a regionális, mind pedig a nemzeti igényeket kielégítve”.

A tárca megismételte: egy új nemzeti légitársaságban a magyar állam csak kisebbségi tulajdonosként vállalhat szerepet az Európai Bizottság korábbi elmarasztaló határozata miatt. A Malév Zrt. és egy új társaság között nem lehet jogfolytonosság, továbbá a két cég gazdasági tevékenysége sem lehet folytatólagos.

Arra a kérdésre, hogy a tárca egyeztet-e a Malérttel, a közlemény nem tért ki.

Mint arról korábban írtunk a Magyar Légiközlekedésért Egyesület (Malért) hivatalosan is egyeztetést kért a minisztériumtól egy esetleges új légitársaságról. Az egyesület Vécsei Mihály, a civilszervezet elnöke szerint elsősorban a tárca elképzeléseivel szeretne megismerkedni. Eddig több befektető csoporttal is egyeztetettek már, Vécsei szerint életképes elképzeléseket is megismerhettek, amelyek mellé a saját szakmai programjukat is kidolgozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik