Belföld

Valótlanok a múzeummal szembeni vádak

Jogerősen nyert a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) egy 2007-ben, általa indított perben, amelyben a Club La Costa Kft. megtévesztéssel és szakmailag indokolatlan költségekkel vádolta meg az intézményt.

A BTM sajtóközleménye szerint 2007 telén megelőző feltárást kezdtek a békásmegyeri Duna-parton a Club La Costa Kft. megbízásából. Az említett területen mintegy 3 kilométer hosszú lelőhelyláncolat húzódik, vagyis a régészek szerint a terület kiemelt jelentőségű volt. Itt akart lakóparkot létesíteni a beruházó.

A szakértők az ásatáson összesen 8 régészeti korszak leleteit tárták fel, amelyek között csaknem 7000 éves újkőkori tárgyakat is találtak. A sajtóközlemény szerint a munka a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előírásainak megfelelően történt. A feltárásnak mindenképpen meg kellett történnie, e nélkül ugyanis a beruházó nem építkezhetett volna a területen. A szerződés aláírásával ezt rögzítették is, de a cég később megtévesztés gyanújával vádolta a múzeumot.

A feltárást követően a Club La Costa nem fizette ki a költségek egy részét, és az emiatt ellene indított perben olyan valótlan állításokkal védte álláspontját, miszerint az építési naplóban hamis adatok szerepeltek, holott helyszíni képviselőjük mindennap kifogástalanul ellenjegyezte azt.

Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke szerint a történteknek politikai jelentőségük is van, mert 5 évvel ezelőtt ezt az ügyet használták fel a Juszt László-féle TV Ügyvédjében a régészet elhiteltelenítésére. A már jogerős bírósági ítélet tételesen cáfolja a rágalmakat – jegyezte meg Lassányi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik