Belföld

Bútort keres az Emlékpont egy T-lakásba!

A hódmezővásárhelyi Emlékpont várja azok jelentkezését, akik rendelkeznek 1960-as években készült bútorokkal, lakberendezési tárgyakkal.

Az Emlékpont következő tárlata az 1960-as évek vásárhelyi művészetét egy különleges szemszögből, állambiztonsági jelentéseken keresztül kívánja bemutatni” – tájékoztatta a Szeged24-et Blazovich Péter. Az Emlékpont igazgatója elmondta: Hódmezővásárhely művész- és tágabban értelmezett kulturális életéről lényegesen több, 1960-as évekre vonatkozó, értékes állambiztonsági anyag maradt fenn, mint a hasonló méretű városok esetében.

A tárlat egyediségét jelzi, hogy Magyarországon most jön létre először egy olyan kiállítás, ami egy vidéki város útkereső értelmiségeinek-, művészeinek, és azok szellemi műhelyeinek tevékenységét mutatja be, méghozzá az állambiztonsági szolgálatok szemüvegén keresztül.

A kiállításon kialakításra kerül egy úgynevezett Találkozási lakás (rövidítve T-lakás), amely a megbízható hálózati személyek beszámoltatási helyszíne volt. Ezen ingatlanokat a tulajdonosok hosszabb-rövidebb időre a belügyi szervek rendelkezésére bocsátottak, ellenszolgáltatásért (vagy anélkül). “Az Emlékpont ezen titkos belügyi lakás kialakításához keres korabeli bútorokat és berendezési tárgyakat” – tette hozzá Blazovich Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik