Belföld

Történelmi látogatás Székesfehérváron: az izraeli nagykövet Prohászka városában

Ilan Mor vándorkiállítást nyitott meg a fehérvári vasútállomáson, majd látogatást tett a püspöki palotában.

A holokauszt áldozataira nem azért kell emlékezni, hogy a sebeket feltépjük, hanem azért, hogy soha ne fordulhasson hasonló elő – mondta Vargha Tamás, a megyei önkormányzat elnöke azon a vándorkiállítás megnyitón, melyen Izrael nagykövete is részt vett. Ilan Mor örömét fejezte ki, hogy sok fiatal arcot lát, így biztosítva látja a jövőt amiatt, hogy történelmi borzalmak többé ne fordulhassanak elő.

A nácizmus és a kommunizmus megszállottjai egyaránt szállítóeszközeként használták a marhavagonokat, melyekkel az embereket Birkenauba, Auschwitzba, majd a Gulágra, a szibériai hadifogolytáborok poklába szállították – emelte ki Vargha Tamás.

Az egykori marhavagonba elhelyezett kiállítás történelmi képek segítségével mutatja be a múlt bűneit. E kiállítás március 9-ig látható Székesfehérváron, a vasútállomáson, majd országjáró körútra indul.

Ilan Mor izraeli nagykövetA zsidó állam nagykövete délután látogatást tett a Székesfehérvári Egyházmegye Püspökségén, ahol Spányi Antal katolikus megyéspüspök fogadta.

Budapesten kívül is van élet – mondta Ilan Mor, majd hozzátette: éppen ezért járom Magyarország településeit, amit már beiktatásomkor eldöntöttem. Mint a nagykövet kihangsúlyozta: nem csak politikai, de társadalmi és szociális szinten is keresem a párbeszédet. Ilan Mor szereti meghallgatni a fiatal korosztályt is, ezért látogatott a mai napon a Vasvári Pál Gimnáziumba, ahol rendkívüli órát tartott. A gimnazisták között otthonosan érezte magát, mint említette: a fiataloké a jövő, s rajtunk áll, kezdeményezünk-e párbeszédet velük, vagy hagyjuk őket magukra.

A nagykövet a püspökségen annak adott hangot, hogy egyfelől ismerkedni jött Székesfehérvárral, amely történelmi központja volt Magyarországnak, másfelől a párbeszéden keresztül a megbékélés szándéka vezérelte a székesfehérvári katolikus egyházfő meglátogatásával. Ez utóbbi szándéknak vitathatatlanul történelmi jelentősége van Székesfehérvár szempontjából, és reményeket adó gesztus a zsidó államtól. Ennek tükrében a találkozó történelminek is mondható, annál is inkább, mert az izraeli nagykövet az egyházmegye keresztény múzeumában is látogatást tett, amely Szent Istvántól Prohászka Ottokárig őrzi a székesfőváros emlékeit.

A nagykövet a hivatalos látogatások után Székesfehérvár belvárosát sétálta át, mellőzve minden protokollitást, ami legjobban – szemmel láthatóan – a személyes testőrségét zavarta csak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik