Belföld

Orbán-Pásztor-találkozó: a szerbiai választás volt a fő téma

A tavaszi szerbiai választás volt a fő témája Orbán Viktor miniszterelnök és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Pásztor István hétfői budapesti megbeszélésének.

A találkozón Pásztor István tájékoztatta Orbán Viktort a VMSZ választási programjáról és céljairól – közölte a szóvivő, kifejtve: a tárgyalófelek leszögezték, “a megkezdett nemzeti és közösségi építkezés továbbvitelének záloga, így megkérdőjelezhetetlen nemzeti érdek, hogy a vajdasági magyar közösség – a Vajdasági Magyar Szövetség által – továbbra is megkerülhetetlen politikai erő legyen a szerbiai politizálás minden szintjén”.

A magyar miniszterelnök egyúttal elfogadta Pásztor István meghívását, hogy személyesen vegyen részt a VMSZ kampányában, így előreláthatólag április végén ellátogat a Vajdaságba.

A szerb parlament elnöke február végén jelentette be, hogy március 13-án írják ki a szerbiai parlamenti és helyhatósági választásokat. Slavica Djukic Dejanovic közölte, hogy a voksolásokat április 29-én vagy május 6-án tartják meg.
A hétfői, csaknem egyórás megbeszélésen a két politikus “nagy megelégedéssel nyugtázta”, hogy március elején, több mint egy évtizedes küzdelem eredményeként, Szerbia elnyerte az európai uniós tagjelölti státust, ami “megkérdőjelezhetetlen érdeke a Szerbiában élő vajdasági magyar közösségnek és Magyarországnak is” – idézte a találkozón elhangzottakat Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy Pásztor István köszönetet mondott Magyarországnak és személy szerint Orbán Viktornak az elmúlt hónapokban a tagjelöltség megszerzése érdekében kifejtett erős támogatásért, valamint “a vajdasági magyar közösség újbóli kollektív megbélyegzésének” egyértelmű és határozott elutasításáért.

Emellett áttekintették a folyamatban lévő, határon átnyúló gazdasági és fejlesztési ügyeket, Pásztor István pedig azt is elmondta, hogy a vajdasági magyar közösség és a VMSZ kiáll a miniszterelnök és a magyar kormány mellett “a Magyarország ellen folytatott méltatlan, egyoldalú és az európaiság értékrendjével szembemenő nemzetközi politikai hadjáratban” – tájékoztatott Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik