Belföld

Kertész Ákost vízbe akarták fojtani

A Kossuth-díjas író a Népszavának azt mondta: veszélyes volt az utcára lépnie.

Megkergették az utcán, inzultálták a bevásárlóközpontban, fojtogatták az uszodában, leköpték a metrón, uszították ellene a szélsőségeseket. Egyebek mellett ezzel indokolta a Népszavának Kertész Ákos, hogy menekültstátust kért Kanadában. A 80 éves Kossuth-díjas író ellen azt követően kezdődtek a támadások, hogy tavaly azt írta: „a magyar genetikailag alattvaló”. Utána lényegében kirekesztették és az utóbbi fél évben szűnni nem akaró támadások érték. Az uszodában, ahova járt, egy férfi fojtogatta. Miután segítségért kiáltott, a férfi elengedte, majd az autóján egy cédulát hagyott ezzel a szöveggel: “Büdös zsidó, ússzál a Vörös-tengerben, egyenek meg a cápák”. Kertész Ákos úgy érezte: veszélyes volt az utcára lépnie is.

Az író az Amerikai Népszavában publikált, nagy vihart kavart nyílt leveléről azt mondta: “igazam volt abban, amiért elüldöztek a szülőföldemről. A magyar nép évszázadok óta alattvaló attitűdöt követ, hányatott történelme okán. Ha valahol diktatúra alakul ki, nemcsak a diktátor a bűnös, hanem az alattvalói szemlélettel élő tömegek is”. Kertész a durva támadást azzal magyarázta, hogy a magyarsággal kapcsolatos kritikáját zsidó származású íróként fogalmazta meg, noha ő magyarként írta, amit írt. Eszébe se jutott, hogy valaki esetleg ezt másként gondolná, hiszen az asszimiláció olyan erős, hogy a magyar zsidóság politikai mentalitása is hasonló a magyarokéhoz. “Ennek megfelelően a magyar zsidók is alattvalók – tette hozzá. Szerinte nem véletlen, hogy a zsidók egy része az antiszemitákkal kokettáló jobboldalnál keres “menedéket”.

Kertész Ákos azért választotta Kanadát, mert gyermekkorában olvasta a Tamás bátya kunyhóját, amelyben a két rabszolga Kanadába menekült az akkori Amerikából. “Azóta nekem Kanada a szabadság földje” – mondta. Az író azt tervezi, Kanadában is folytatja, amit elkezdett. Újabb regényt ír, az európai és amerikai fejlődésről egy nagy esszét tervez, és folytatni szeretné publicisztikai tevékenységét is.

Az író távozásáról korábban a magyar közélet képviselőit kérdeztük. Nagyon megdöbbent Kertész Ákos távozásán az LMP-s politikus és író, Kukorelly Endre. Szerinte Kertész Ákos végső elkeseredésében mondott megmagyarázhatatlan dolgokat, amiket a lelke mélyén ő maga se gondolhatott komolyan, ezért aránytalan mértékben támadták meg. Hozzátette, igaz, ő nem ment volna, de megérti kollégája döntését, természetesnek tartja, hogy ha valaki úgy érzi, nincs biztonságban, szabadulni próbál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik