Belföld

Az eredeti tanulmány nélkül vizsgálják Schmitt ügyét?

A bolgár Nikolaj Georgijev dolgozatából csak egy példány van idehaza, az is a hvg.hu birtokában.

A hvg.hu szerint nem tudni, miből, mi alapján végzi munkáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Testnevelési Főiskolai Karán felállt vizsgálóbizottság, amelynek feladata, hogy megvizsgálja: plagizált-e a köztársasági elnök 1992-ben írt doktori dolgozatában, amely szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató évekkel korábban írt tudományos munkájával.

A közlés szerint a kérdéses tanulmányból csak egy példány lelhető fel Magyarországon, és az a szerkesztőségükben van. A lausanne-i könyvtár, melyben a dokumentum fellelhető, január óta zárva tart. Nikolaj Georgijev lánya korábban azt mondta a hvg-nek, hogy édesapja ezt a munkáját elküldte másolatban néhány helyre, de nem tudja, pontosan hova – írta a hvg.hu.

A bizottság januári megalakulása után az internetes lap felajánlotta a SOTE dékánjának, hogy rendelkezésükre bocsátják a bolgár tanulmányt, de a TF azóta sem jelentkezett náluk. A kar vezetése kérdésükre közölte, hogy minden szükséges dokumentummal rendelkeznek, és több ülést is tartottak már.

Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke „nem tartja valószínűnek”, és „nagyon csodálkozna”, ha kiderülne, hogy az eredeti tanulmány nélkül akarnák vizsgálni a plágiumgyanút.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik