Belföld

A magánnyugdíj-pénztári tagok többsége kitart korábbi döntése mellett

A magánnyugdíj-pénztári tagok majdnem háromnegyede nem tervezi a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe.

A Stabilitás Pénztárszövetség honlapján közzétett kérdőívet 1158-an töltötték ki. Bár a felmérés nem minősül reprezentatívnak, az eredmény megerősíti a pénztárakhoz beérkezett visszajelzéseket – tájékoztatott a szövetség. Közlésük szerint a válaszadók döntő többsége továbbra is kitart korábbi döntése mellett és nem kíván visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe. A kérdőívet kitöltők 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a visszalépést választja, míg 23 százalék bizonytalan pénztártagságának fenntartásában.

A kérdőív kitért a szövetség azon javaslatára is, amely szerint a pénztártagoknak működési célú adományokkal kellene hozzájárulniuk a magánpénztárak működőképességének hosszú távú fenntartásához. A maradó pénztártagok eltökéltségét mutatja, hogy a válaszadók 73 százaléka pozitívan fogadta a javaslatot és jelezte hajlandóságát adomány fizetésére, 11 százalék utasította el egyértelműen az ötletet – áll a közleményben.

A Stabilitás Pénztárszövetség kérdőívére adott válaszok megerősítették a magánpénztárakat abban, hogy mindent elkövessenek egy olyan megoldás kialakítására, amely hosszú távon is képes alternatívát biztosítani a pénztártagság fenntartása mellett döntő tagok számára – közölte a pénztárszövetség. Közleményük szerint a részletek kidolgozása folyamatban van. Ezt a szövetség még az állami rendszerbe való visszalépés 2012. március 31-i határidejének lejárta előtt ismerteti a tagsággal, hogy megalapozott döntést tudjanak hozni. A munkát azonban a szövetség szerint nehezíti, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet nem koherens, számos részletszabály nem tisztázott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik