Belföld

Bajnai: “Káros a negatív nemzetközi sajtóvisszhang”

Bajnai Gordon szerint a nemzeti érdekekkel ellentétes, hogy elítélő hangú cikkek jelennek meg az országról a nemzetközi sajtóban, de a kormányzati politikán változtatni kell.


(Fotó: AFP/Isza Ferenc)

„Nem szolgál a nemzeti érdeknek, hogy negatív hangvételű cikkek jelennek meg rólunk a nemzetközi sajtóban” – mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök egy a Közép-Európai Egyetemen (CEU) tartott beszélgetésen. A volt kormányfő Mark Leonard, brit külpolitikai szakértő beszélgetőtársa volt, aki az Európai Unió megújításáról, újrafeltalálásáról tartott rövid előadást.

A brit szakértő – több, az Európai Unió jövőjével foglalkozó könyv szerzője – szerint ma Európa két szélsőség, a populizmus és a technokrácia csapdájában vergődik. A populista nemzetpolitikára technokrata brüsszeli válaszok születnek. „Marine Le Pen-t idézve, a jobboldal és a baloldal ma már nem meghatározó, globalista és antiglobalista szereplők vannak a porondon” – vázolta meglátását a szakértő. Sokan már egy hatalomkoncentrált Európai Uniót látnak, sőt már megjelent olyan vélekedés is, mely szerint a tagállamok tulajdonképpen csak Németország kiterjesztett antennái – tette hozzá.

„Ezekkel a nézetekkel szemben azonban kétségtelen, hogy az európai integráció erősítése az egyetlen megoldás arra, hogy a kontinens versenyképes maradjon, és egyáltalán megőrizze hatalmi pozícióinak maradékát az olyan versenytársakkal szemben, mint India, Kína, vagy az USA” – mondta Mark Leonard.

Egy hajóban

„Azt mondják az Európai Unió az egyetlen föderáció, amely nem egy külső ellenséggel, hanem önmagával, a háborgó Európával szemben jött létre. Lehet, hogy akkoriban így volt, de most már külső tényezőkre kell kész válaszokkal rendelkeznünk, mert az egyesült Európának ma már számtalan versenytársa van – erősítette meg Bajnai Gordon beszélgetőtársa kijelentéseit. A volt miniszterelnök szerint lehet, sőt kell kritizálni az EU-t, de azt szem előtt kell tartani, hogy az unió az a mentőbárka, melynek segítségével egyáltalán van esélye Európának, hogy megőrizhesse pozícióit a globalizáció tengerén és még a leguroszkeptikusabb választópolgár sem bocsátaná meg a kilépést, ha tisztában lenne a konzekvenciákkal.

A Hír24 kérdésére, hogyan illeszkedik a képbe és milyen hatással lehet a tagországok unióval kapcsolatos viszonyára a Magyarország elleni túlzott deficit eljárás miatti uniós támogatások megvonása a volt kormányfő úgy válaszolt: „Nem szolgál a nemzeti érdeknek, hogy negatív hangvételű cikkek jelennek meg rólunk a nemzetközi sajtóban, vagy az, hogy az Európai Parlament elítélő hangú határozatot fogad el velünk kapcsolatban, a Bizottság pedig jelentős uniós pénzek elvonásával fenyeget. Emiatt senkinek sem kéne örülnie”.

Klubtagsági

Hozzátette azonban, hogy ezek a döntések a magyar kormányzati politika jelenlegi irányát kritizáló végső lépések. Kifejtette, hogy Magyarország 2004 óta folyamatosan túlzottdeficit-eljárás alatt van, és azóta az egymást követő kormányok mindegyike képes volt megtenni legalább azokat a szükséges, sokszor fájdalmas lépéseket, amelyekkel elkerülhettük ezt a büntetést. Ezeket az intézkedéseket a mostani kormánynak is meg kell lépnie. Gyors és jelentős gazdaságpolitikai irányváltásra van szükség, és a Brüsszel által felvetett problémákra helyes válaszokat találni nem Brüsszel, hanem a saját érdekünk miatt lenne fontos.

Mark Leonard ehhez annyit tette hozzá, hogy aki a klub tagja akar lenni, annak el kell fogadni a szabályokat, mindezzel együtt az unió minden tagországa számára tanulságokkal és tapasztalatokkal szolgál az, ami most Magyarországgal kapcsolatban zajlik. Hozzátette, érthető, hogy egy éveken át tartó politikai válságot követően az emberek erős kormányzatot szeretnének látni az ország élén, de kívülről a magyar kormány egyes intézkedései drámai hatalomkoncentrációnak látszanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik