Belföld

Előrehozott kormányátalakítás

Lapinformáció szerint április végére, május elejére tervezi Orbán Viktor a kormányátalakítást.

A Népszabadság úgy tudja, a kormányfő – a korábbi hírekkel ellentétben – nem vár a nyári ciklusfelező értékelésig, az EU/IMF-tárgyalások után lezárása után lép. A lap névtelen forrása szerint a kormányátalakításra két forgatókönyv készült: minimálterv és teljes átrendezés is szóba került.

Habony Árpád, a miniszterelnök stratégiai főtanácsadója állítólag arról egyeztetett Orbán Viktorral, hogy az esetlegesen szükséges cseréken túl ne legyen komolyabb változtatás. A minimálterv azt is lehetővé tenné, hogy a kormányfő később,  amikor már valóban látszik az elrugaszkodás, olyan csapatot állítson össze, amely az emberek szemében a választások győztes kormánya lehet.

A másik forgatókönyv szerint a jelenlegi szakemberek helyére politikusok kerülnének a miniszteri bársonyszékekbe. A Népszabadság írása szerint e verzió körül sok még a bizonytalanság, de a lap úgy tudja, a miniszterelnök a legterhelhetőbb, legoperatívabb politikusok közé Rogán Antalt és Lázár Jánost sorolta.

Nem kizárt, hogy Orbán Viktor különválasztaná az igazságügyi és a közigazgatási tárcát, így Navracsics Tibornak és a Lázár Jánosnak is lenne miniszteri stalluma”. A Népszabadság szerint helyettese komoly fejtörést okoz a kormányfőnek, akit kedvel, de Navracsics nem veszi komolyan Matolcsy Györgyöt és “túl európai”.

Márpedig az teljesen biztos, hogy függetlenül az IMF-tárgyalásoktól Matolcsy Györgyöt nem meneszti a kormányfő, még egy elvárt gazdaságpolitikai fordulat ellenére és akkor sem, hogy a kormányban immár nyilvánvalóan Varga Mihály a pénzügyi főnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik