Belföld

Volt államtitkárok a zöldbárók ellen

A nemrég lemondott Ángyán József mellett állt ki több, egykor szintén a kormány soraiban szolgáló államtitkár. A zöldbárók és az oligarchák elleni küzdelem kormányon kívül.

Még január közepén mondott le Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár. Lemondását később egy nyilvánosságra került levélben azzal indokolta, hogy az eredeti Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazott célok megvalósítását „”maffiacsaládok”, spekuláns nagytőkés “oligarchák” és a volt TSz-eket, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos “zöldbárók”” teszik lehetetlenné.

Ángyán József mellett most levélben állt ki több, az Orbán-kormányból önként, vagy kényszer hatására távozott volt államtitkár és jobboldali értelmiségi. A meglehetősen terjengős levélben arról írnak, hogy a lemondott államtitkár által emlegetett „hatalmasok” megpróbálják teljesen tönkretenni a vidék és a város közötti összhangot. „Miközben a városi közösségek kénytelenek egyre többet költeni élelmiszerre, addig a magyar falu a mezőgazdasági tevékenységből egyre kevesebb bevételhez jut. És láttuk, hogy a falvak meggyengülése miatt a városi szolgáltatások iránt is csökken a kereslet” – írják.

Szerintük az „igazságosság értékeire” alapuló családi, kisgazdaságok megteremtését célzó vidékpolitikát maga alá akarja gyűrni a már két évtizede velünk élő domináns tőkeérdek „a versenyképesség és méretgazdaságosság leple alatt”. Az aláírók helyeslik az államtitkár lemondását abból a szempontból, hogy az ráirányította a figyelmet a problémára. Ehhez kapcsolódva írják a levél elején és végén is: „a sebezhetőség egyben tökéletes védelem is, önmagunk ismerete pedig a legnagyobb biztonság”.

Az aláírók között szerepel Bencsik János volt energetikai államtitkár, akinek Lázár Jánossal kellett folyamatos politikai csörtéket vívnia energiapolitika terén. A frakcióvezető által benyújtott egyik indítványt le is szavazta. Ebben Lázár azt próbálta elérni, hogy az áramszolgáltatásból ne lehessen kizárni a rendszerhasználati díjat nem fizetőket. Tóth Zoltán József, aki szintén államtitkár volt, a honvédelmi miniszter távolította el tisztségéről még 2011 márciusában. A felmentésnek Tóth szerint elvi okai voltak, de ezt Hende Csaba egy interjúban határozottan cáfolta. Ő azonban semmilyen más indokot nem kívánt az elbocsátás kapcsán megnevezni.

Az aláírók között szerepel még Bogár László antiglobalista közgazdász, Jelenczki István filmrendező, Molnár Oszkár volt fideszes, jelenleg független országgyűlési képviselő, Papp Lajos szívsebész és Szabó Gyula színész.

Előző este, a köztelevízió Este című műsorában Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter leszögezte, nem lesz semmilyen változás sem a Nemzeti Vidékstratégiában (NVS), sem a Darányi Ignác Tervben, a tárca irányvonala a kormányprogram mentén halad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik