Belföld

Fehérvár a Hetedhét Játékmúzeummal jött a kiállításra

A Muskovszky-gyűjteménnyel jelent meg Székesfehérvár az Utazás 2012 Kiállításon.

A gyermekvilág álmokból áll, csak néha zavarja meg a valóság azt. Auer Erzsébet és lánya, Muskovszky Éva éppen ezekből az álmokból tetstetöltött gyűjteményt hozott létre Magyarországon és Európában is egyedülálló módon. A babákból összeállított múzeum a 18-19. század játékkultúráját mutatja be, méghozzá míves formában.
A székesfehérvári Babamúzeum már szinte minden fehérvárinak ismerősen cseng, de mi szeretnénk, ha az országból, a határon túlról eljönnének mások is a királyok városában, hogy megismerkedhessenek ezzel a szívet melengető gyűjteménnyel – mondta Brájer Éva Fehérvár alpolgármestere, országgyűlési képviselő aki a kiállítás regionális megnyitóján jelen volt.
A fehérváriak kiállítását a Székesfehérvári Turisztikai Kft. szervezte, akik arra törekszenek, hogy a város bemutatkozása ne pusztán protokolláris legyen, hanem élmény is lehessen minden látogatónak. A játékmúzeumot háromdimenziós bemutatóval népszerűsítik, ahol “élő babák” fogadják a vendégeket. A Játékmúzeum idei megnyitásával a legfontosabb közösségeket, a családokat invitáljuk Székesfehérvárra – mondta Szegő Krisztina a Turisztikai Kft. ügyvezetője.
Vitathatatlan, hogy a dunántúli régió legizgalmasabb területe Fejér megye északi fele, amit nem meglátogatni hiba, elveszett élmény – mondta megnyitójában Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.
Nekem nem csak egy gyönyörű vidék a Velencei-tó és környéke, de a szűk hazám, az otthonom is – mondta L. Simon László a Parlament Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke. Az elnök hangsúlyozta: az ilyen kiállítások kapukat nyitnak, ahol mindenki szabadon közlekedhet, szemlélődhet.
A Közép-Dunántúli Régió turisztikai attrakciói egy kiállítási területen jelennek meg, hiszen a régió vezetője Fejér megye, de kiegészítve Veszprém és Komárom megye egy részével, amelyekkel földrajzi és történelmi értékeinek egysége nem is tesz mást lehetővé – mondta Horváth András a Parlament Sport és Turizmus Bizottságának tagja.
A sümegi vár idén a helyi közösségek összefogásával, szövetségben a Velencei-tóval, az ott lévő turisztikai attrakciókkal és a Hotel Kapitányban kialakult történelmi játékokkal együtt egy ajánlati csomagban jelenik meg a kiállításon – mondta a Sümegi Vár várkapitánya, ifj. Papp Imre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik