Belföld

Kik lopják a csatornafedeleket Győrben?

Népszerű portéka a tolvajok körében a csatornafedél. A rablók azonban nemcsak több millió forinttal károsítják meg a szolgáltatót éves szinten, de balesetet is okozhatnak.

Győrben 100 éve épült ki a jelenlegi csatornarendszer, a Pannon-Víz Zrt. azóta közel 20 ezer csatornafedelet helyezett el városszerte. Ezeket azonban folyamatosan pótolni kell, hiszen éves szinten átlagosan 100 darab csatornafedőt és víznyelő rácsot tulajdonítanak el a tolvajok, 2-3 milliós kárt okozva ezzel a cégnek.

Célkeresztben Újváros és Sziget

A probléma elsősorban Újvárosban, Szigetben és Gyárvárosban jellemző, a csibészek többnyire a 40-50 kilós, régi öntöttvas elemeket viszik, ezeket pedig megközelítőleg 1000-1500 forintos áron „értékesíthetik”. Csakhogy a szolgáltatónak 25-30 ezer forintot jelent egy-egy elem pótlása. „A tolvajokat az sem tántorítja el, hogy komoly büntetéssel is számolhatnak, ha tetten érik őket. Tavaly már volt erre példa, akkor egy utánfutóval közlekedő rablót fogtunk meg, aki 8 fedéllel próbált meglépni. Az ügyből bírósági per lett” – mesélte Tóth László, a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatának vezetője.

Az újabb csatorna „takarók” már bajonett záras kivitelben készülnek, így ezeket csak műhelykocsival lehetne ellopni, amire szerencsére még nem volt példa. Balesetre viszont igen, mégpedig nem is olyan régen, a Kossuth utcában egy kerékpáros hajtott a tátongó nyílásba, a Stromfeld utcában pedig egy hatéves kislány esett játék közben az aknába. Komoly sérülés egyik esetben sem történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik