Belföld

Pályázat van, pénz nincs

Megy a szekér, de fejlesztésre nincs lehetőség. Néhány cég nem tudja lehívni az uniós pályázati pénzeket, hiába nyerte el a támogatást, így jegelik a beruházásokat. Most a győri Pannon Tools Kft. is tolja az üzemcsarnok építést.

Egyre gyakoribb, hogy a már elnyert európai uniós támogatásokat nem tudják hasznosítani a cégek, mert az előírt önrészt nem tudják beleinvesztálni a fejlesztésbe. Balogh László, a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. ügyvezetője azt mondja, hogy szerencsére ilyen eset csak ritkán van, de még mindig jobb, ha még a beruházás megkezdése előtt csúsztatják el a projektet, mint akkor, amikor már félkész állapotban áll az üzemcsarnok. „Egy pályázati kiírás nagyon sok lehetőséget rejt egy cég számára, de ugyanakkor nagyon sok elvárást is kíván a társaságoktól. Ha nincs forrás, akkor nyílván tanácsosabb már az építkezés megindulása előtt mérlegelni, de azt azért látni kell, hogy az előkészítő munkák, a beadandó pályázathoz szükséges, hivatalos nyomtatványok is sok pénzt emésztenek fel” – mondta az ügyvezető.

Nehéz helyzet

Sajnos most hasonló helyzetbe került, az éppen a parkban működő Pannon Tools Kft. is, aki sajtoló- és szerszámüzemét összevonva, egy új üzem kivitelezését tervezte. Erre a 90 milliós uniós támogatást el is nyerte a cég, de a szükséges 200-250 milliós önrészt most nem tudják nélkülözni. Így a kivárás mellett döntöttek, és egy ideig halasztják a projektet. A másik probléma viszont az, hogy a támogatást még 2010-ben kapta meg a vállalat, amit 2 éven belül fel kell használni. Ellenkező esetben elveszik a pénz.

Balogh László azt mondja, a Pannon Tools esete bizonyára nem egyedi, de szerencsére arra még nem volt precedens, hogy a már megkapott hozzájárulást vissza kellett volna fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik