Belföld

Te légy a hangja!

Évről évre nő a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények száma.

Kapcsolódó cikkek

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tavaly jelentette be a Gyermekbarát Igazságszolgáltatás 2012. programját, melynek keddi nyitóeseményén a jogszabály módosítási javaslatokról tájékoztatót tartott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

Mélyszegénység és oda nem figyelés

Navracsics Tibor szerint 2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve. A miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy intézményi és jogszabályi szintű lépéseket tesznek azért, hogy a bűncselekmény áldozatává vált gyermekek ne váljanak az eljárás áldozataivá. Magyarországon minden harmadik gyermek szegénységben él, és bár a legfőbb ok ez, nem mindig anyagi ok húzódik a háttérben, hanem az odafigyelés hiánya. A közigazgatási és igazságügyi miniszter arról is beszélt, hogy nagyon magas, és évről évre nő a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények száma.

Navracsics felidézte: a magyar EU-elnökség alatt fogadták el azt az irányelvet, amely a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények büntetési tételeinek jogharmonizációját célozza, és az internetes bűnözés elleni fellépés, illetve az áldozatvédelmi csomag tárgyalásánál külön figyelmet szenteltek a gyermekeknek. Hozzátette: céljuk, hogy minden megyei rendőr-főkapitányságon legalább egy gyermekbarát meghallgató szoba jöjjön létre 2013. december végéig.


Fotó: Árvai Károly

Speciális rendelkezések

Egyes speciális rendelkezéseket már most, tehát a 2013. július 1-jén hatályba lépő új büntető törvénykönyvet  megelőzően hatályba léptet a kormány. Például speciális elévülési szabályokat vezetnek be, így az emberkereskedelem és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények esetén csak a sértett 18. életévének betöltése után kezdődik a bűncselekmény ötéves elévülési periódusa. A nemi bűncselekmények: az erőszakos közösülés, a szemérem elleni erőszak és a megrontás tényállásánál módosításokat hajtanak végre a kiskorúak védelmében, és a kiskorúak veszélyeztetése tényállásban rögzítik a kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetését is. Megváltoztatják a nyomozási bírókra vonatkozó szabályokat is, és eljárási garanciákat léptetnek életbe.

A polgári eljárásban is módosításokat hajtanak végre azért, hogy a gyermekek eljárásban való részvétele jobban tudjon érvényesülni. Az idézésre vonatkozó szabályokat tekintve a bírók fokozott tájékoztatási felelősségét emelte ki a miniszter, majd kifejtette: ezt a bírónak közérthetően, a kis- vagy fiatalkorúnak is felfoghatóan, megérthetően kell elmondania.

Te légy a hangja!”

A miniszterelnök-helyettes a megelőzés kapcsán – kiemelve, hogy a szexuális bűncselekmények esetén nagy a látencia és az elkövetők 80 százaléka közvetlen rokoni-baráti környezetből kerül ki – közölte: a tárca által indított “Te légy a hangja! Merd megtenni” kampány épp azt célozza, hogy felhívják a figyelmet erre, és a www.merdmegtenni.eu oldalon információkat adjanak a felnőtteknek, hogy jelentsék ezeket az eseteket.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter szerint nehéz a gyerekeket az otthoni vagy iskolai bántalmakkal szemben megvédeni, hisz a védelem első köre a család kell, hogy legyen, a második pedig az iskola. A politika se pótolni, se szabályozni nem tudja a szeretetet, de nem mondhat le a gyermekek védelméről – tette hozzá. A politika fő feladata a megelőzés, és ha szükséges, a gyermeket ki kell menteni az érzelmi komfortját veszélyeztető csapdahelyzetből.


A bűncselekmények sértettjeinek lelkében mindig seb keletkezik

Ne legyen nagyobb a kár

Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy tárcájára a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén kettős feladat hárul: az egyik az, hogy semmi szín alatt ne okozzanak nagyobb kárt a gyerekeknél mint ami bekövetkezett, a másik pedig, hogy teljesítse a társadalomnak a bűnelkövetők elfogására irányuló elvárását. Szerinte ennek a kettős mércének kell megfelelni, amely gyakran nem esik egybe.

A bűncselekmények sértettjeinek lelkében mindig seb keletkezik, s ez a gyermekek esetében hatványozottabban jelentkezik. Ahhoz azonban, hogy az elkövetőket elfogják, meg kell hallgatniuk a gyerekeket. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy ismét átéljék a borzalmakat. Pintér azt mondta, ennek megfelelően kell a jogszabályokat alakítani, a kihallgatási taktikát megválasztani és kialakítani azt a környezetet, ahol meghallgatják a gyerekeket.

Mint megírtuk, a bíróság éppen ma ítélt tizenegy évre el egy gyermekeivel fajtalankodó férfit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik