Belföld

Bekavar a bérrendezés az egészségügynek

A munkaerőhiány miatt az új szabályokkal nem biztos, hogy a kitűzött célt érik el.

A béremelés és a bártárgyalások után két újabb problémával kell megküzdenie az egészségügynek – olvasható a hétfői Napi Gazdaságban.

Az egyik az a jogszabály, amely az ügyeleti munkaidő szabályait írta át, ami a munkavállalóknak kedvez, viszont a munkaerő-hiányos intézményekben nehézségeket okozhat. Jelenleg a rendes munkaidőt követően csak napi négy óra ügyeletet lehet elrendelni, ezen felül csak plusz önkéntes többletmunkát lehet vállalni. Az esetleges béremelés után, az emelt besorolási bér lesz az ügyeleti órabér alapja, az önkéntes munkáért pedig az ügyeleti órabérre 50 százalékos pótlékot kell számolniuk a kórházaknak – írja a lap.

Problémákat okozhat a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetése, illetve ellátássá alakítása is, mert a hiányszakmákban így is visszafoglalkoztatott munkavállalókkal oldották meg az ellátást az intézmények. Az új szabály szerint erre csak akkor van lehetőség, ha a nyugdíjban részesülő vállalja ezt annyi időre, amíg a munkabér nem éri el a minimálbér 18-szorosát. Ha a fizetés meghaladja ezt, akkor a dolgozónak döntenie kell: a szűkös nyugdíjat vagy az amúgy sem magas munkabért választja – álla a Napi Gazdaságban.

A Magyar Hírlap közben beszámol arról, hogy aki a Veszprém megyei kórházban ügyeletet vállal, dupla ügyeleti díjat kap, de emellett önként vállalni kell a túlmunkát is. Rácz Jenő főigazgató a lapban kifejtette, hogy a kollektív szerződésben a kórház hosszú távú megállapodást kötött mindenkivel, és ez a megállapodás évente 400 millió forint többletkiadást jelent a kórháznak. Rácz Jenő elmondta azt is, hogy négy nyertes pályázatnak köszönhetően 10 milliárd forintot költ fejlesztésekre a kórház.

A Világgazdaság hétfői száma címlapon foglalkozik a háziorvosi praxisok kiürülésének ügyével. Mint korábban kiderült a háziorvosok nem részesülnek a szektor bérrendezéséből. Beneda Attila, a szaktárca egészségügyi államtitkárságának kabinetfőnöke a lapnak úgy nyilatkozott: a tervezett bérintézkedések most elsősorban a más területen dolgozó egészségügyi közalkalmazottakat érintik. Beneda ezzel együtt elismerte, ha a kormányzat nem tesz semmit, akkor tíz év múlva nem lesz elég családorvos az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik