Belföld

Szabad az út Akarattya önállóvá válása előtt

Egyhangú szavazással fogadta el a kenesei képviselő-testület a falugyűlés összehívását Balatonakarattyán.

Kapcsolódó cikkek

Egyhangúlag szavazta meg a kenesei képviselő-testület csütörtökön délután, hogy legyen lakossági fórum Balatonakarattyán. Ez az első lépés lehet a településrész önállóvá válásának útján- mondta a Fehérvár24-nek Udvardy Gábor, a szétválás egyik kezdeményezője.

Balatonakarattyai lakosok fogtak össze azért, hogy településük leválhasson Keneséről, mert úgy vélik, hogy önállóan életképes a városrész. Helyben virágzóvá alakítanák, és a problémákat is jobban megoldanák. Közel 50 aláírást gyűjtöttek össze azért, hogy a kenesei testület tűzzön ki egy lakossági fórumot a településrészen.

A fórum március elsején 17 órakor lesz Akarattyán, a közösségi házban. Itt választják meg az emberek azt a bizottságot, amely előkészíti a népszavazást.

Jelenleg Balatonakarattya részönkormányzat. A település múltját és jelenét a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület jelenti. 1828-ban az egyesület alapítói alakították ki a települést. A szocialista rendszerben Balatonkeneséhez csatolták. 1989-ben a feloszlatott egyesület újraalakult. 2005-ben az üdülőtulajdonosok és a lakók nyomására részönkormányzatot hoztak létre a településen. Az egyesület azóta is következetesen kiáll a település érdekeiért.

Legkorábban 2014-től válhatna szét a két település, ám sikeres népszavazás után, ha a belügyminiszter és a köztársasági elnök is jóváhagyná azt, akkor már valamennyire védve lenne a városrész vagyona, mert moratóriumot kérhetnének az ingatlanok értékesítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik