Belföld

Magángyógyszerészek: veszélybe kerülhet az ellátás

A betegterhek növekedése nélkül már nem lehet újabb tízmilliárdokat kivonni a gyógyszerkasszából - állítja a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége.

A szövetség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében aggodalomkeltőnek nevezte a Magyar Közlöny keddi számában megjelent, a 2012. évi gyógyszertámogatások csökkentésére és 2013. évi gyógyszertámogatásokat érintő további megtakarításra vonatkozó kormányhatározatot.

Véleményük szerint a javasolt intézkedések rövid és középtávon, minden szakmai erőfeszítés mellett sem teszik lehetővé a kiegyensúlyozott, hozzáférhető és biztonságos gyógyszerellátást Magyarországon. Márpedig a gyógyszerellátás veszélyeztetésével már a közeljövőben romolhat a lakosság egészsége, és növekedhetnek a rehabilitációs és szociális kiadások is.

A jelenleg gazdaságos és hatékony, az alapellátás szintjén működő gyógyszeres terápia szakszerű irányítása pedig veszélybe kerülhet, “a hamisítások és visszaélések kényszer szülte térhódításával” – hangsúlyozták.

A magángyógyszerészek szövetsége szerint a megszorítások már az infrastruktúra fenntartását veszélyeztetik, holott már jelenleg is csak a lakossági gyógyszerellátásban dolgozó diplomások “erőn felüli vállalásának és teljesítményének köszönhetően van gyógyszerbiztonság Magyarországon”.

A keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint – amely a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedésekről címet viseli – Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető bevonásával február 29-ig javaslatot kell tennie a gyógyszertámogatások idei csökkentésére.

A kabinet arra is felhívja a két minisztert, hogy a Széll Kálmán Tervben bejelentett, a jövő évi gyógyszertámogatásokat érintő lépéseken felül március közepéig tegyenek indítványt további megtakarítási intézkedésekre. Banai Péter Ernő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón a gyógyszerkassza-megtakarítások összegére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy idén néhány milliárd forint, jövőre ennél jóval nagyobb mértékű megtakarítás is elérhető. A pontos összeg a kormányhatározat szerint készítendő előterjesztések és a kormány döntése alapján határozható meg.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy csütörtöki szakmai konferencián tartott előadásában a kormányhatározatra reagálva türelmet kért. Mint mondta, a gyógyszerkasszával összefüggésben több uniós és gazdaságpolitikai kérdést kell még tisztázni.

Ugyanezen a konferencián a gyógyszerkasszával kapcsolatos intézkedésekről szólva a szakma érintett képviselői, köztük Dávid Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének ügyvezetője igazgatóhelyettese és Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke egybehangzóan kijelentették, hogy a gyógyszeripar szereplői több terhet már nem tudnak elviselni, nem lehet további megszorítást elérni a szektorban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik