Belföld

Az LMP valódi romaintegrációs programot vár

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke szerint Magyarországon a roma közösség és a többségi társadalom békés együttélése régen válságba jutott.

Az LMP reméli, hogy a kormány rövid időn belül belátja: egy valódi integrációs program nélkülözhetetlen a békés társadalmi együttélés megteremtéséhez.

Szabó Tímea LMP-s országgyűlési képviselő közleményében – amelyben a három évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi gyilkosságokra emlékezik – arra hívta fel a figyelmet: akármi is volt a gyilkosok indítéka, tettük brutális támadás volt a legalapvetőbb emberi értékek ellen, amivel szemben a társadalom minden tagjának a leghatározottabban fel kell lépnie.

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke szerint Magyarországon a roma közösség és a többségi társadalom békés együttélése régen válságba jutott. Szerinte a kialakult helyzet a rendszerváltás óta eltelt bő két évtized társadalompolitikai hibáinak a következménye, amiért minden olyan politikai erő felelősséget visel, melynek alkalma lett volna más programot érvényesíteni.

A képviselő közleményében azt kifogásolja, hogy a kormány az esélyteremtő iskolarendszer kialakítása, a valós munkahelyteremtés és a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni határozott fellépés helyett elsősorban a rendészeti eszközök kiterjesztésében látja a megoldást, ami hosszú távon a problémák eszkalálódásához és biztos kudarchoz vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik