Belföld

Lesz-e árvíz Szegeden?

Régen esett ennyi hó télen, ami gyors olvadás esetén problémát okozhat - nyilatkozta többek között a Szeged24-nek Kozák Péter, az ATIKÖVIZIG igazgatója.

„Szerencsés esetben minden probléma nélkül levonulhat a hatalmas víztömeg a Tiszán és a Maroson, előadódhat azonban rosszabb forgatókönyv is, de a vízügy munkatársai erre az eshetőségre is felkészültek” – nyilatkozta a Szeged24-nek az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója.
Kozák Péter szerint a középtávú időjárás-előrejelzés szerint e hét végén tovább melegszik az idő, már az éjszakai órákban is 0 °C feletti hőmérsékletekre lehet számítani. Számottevő csapadék nem várható. Az olvadó hó a hét végén, jövő hét elején a folyók felső szakaszain kisebb-nagyobb áradásokat válthat ki.
A hosszú távú meteorológiai prognózis a télvégi, kora tavaszi időszakra az évszakban megszokottnál kissé melegebb és átlagosan csapadékos időjárást valószínűsít. „Ha a felmelegedés egyenletes lesz, és rövid idő alatt lehulló nagy esők nem kísérik, akkor a folyóinkon a következő napokban elkezdődő vízszintemelkedések február végén és márciusban lassú ütemben folytatódhatnak, a Tisza vízgyűjtő területét borító, az átlagosnál 40 %-kal nagyobb hótömeg problémamentesen leolvadhat” – állítja az igazgató. Kozák Péter szerint a Maroson hasonló a helyzet a Tiszához. Az elkövetkező napokban jelentősebb vízállás emelkedésre a Maros magyar szakaszán nem kell számítani, kivéve azt az esetet, amikor a folyón lévő jég megindulása, majd a zajló jég feltorlódása miatt esetleg kialakuló jégtorlasz a felette lévő folyószakaszon visszaduzzasztást okoz.
Az árvizek elleni megelőző intézkedések, illetve a konkrét beavatkozások már az előző év során megtörténtek, hiszen a töltések, az árvízvédelmi töltéseket keresztező műtárgyak, a gátőrházak, gátőrtelepek, védelmi központok, éves, rendszeres karbantartása, illetve fenntartása központi feladata igazgatóságunknak. Ezek a beavatkozások mind az árvízi biztonságot szolgálják.
„Az elmúlt év során megtartott őszi felülvizsgálatok alapján kijelenthető, hogy az árvízi létesítmények állapota és védképessége megfelelő, egy esetleges árvízvédekezéshez a szükséges védelmi anyagok, eszközök biztosítottak” – állítja Kozák Péter, aki hozzáteszi: a védekezést irányító műszaki személyi állomány, a gátőrök megfelelően felkészültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik