Belföld

Súlyos zavarok lesznek a gyógyszerellátásban?

A szakmai kamara szerint ezzel fenyeget a kormány legutóbbi megtakarítási intézkedése, amiről senki sem egyeztetett velük.

Aggódik a Magyar Gyógyszerészi Kamara a Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat miatt. Hankó Zoltán elnök közleménye szerint a támogatások további csökkentésével a gyógyszertárak árrésbevételei is tovább csökkenhetnek, ez pedig akár a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait is okozhatja.

Az idei büdzsé a járóbeteg-gyógyszerkasszában az előző évi kiadáshoz képest már így is 100 milliárdos megtakarítást tartalmaz, a Széll Kálmán Terv pedig 2013-ra és 2014-re 120-120 milliárdos spórolást céloz.

A nagyításért kattintson ide

A gyógyszertárak csaknem egynegyede évek óta veszteségesen működik, a 350 patikát működtető vállalkozás már rég felélte vagyonát, és a körbetartozás mértéke meghaladja az ágazat éves árrésbevételének háromnegyedét.

“Ezért minden olyan intézkedés, amely a gyógyszertárak árrésbevételeit tovább csökkenti, a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait okozhatja” – hangsúlyozza a kamara elnöke. Emellett nem érti, hogy a kormánydöntés előtt semmilyen egyeztetés nem volt a tervezett lépésekről.

A nagyításért kattintson ide

Ajánlott videó

Olvasói sztorik