Belföld

Piac: eltűnt 160 millió forint

A közgyűlés többszöri felszólítására sem fizette vissza a tagi kölcsön egy részét a városnak a Szegedi Vásár és Piac Kft. A visszatartott pénz egy részéből autókat és új bútorokat vásárolt a cég vezetése.

Solymos László alpolgármester, javasolni fogja a pénteki közgyűlésnek, hogy a Szegedi Vásár és Piac Kft. két, 2011-es ügyvezetője, valamint a Felügyelő bizottság tagjait váltsák le és ellenük hűtlen kezelés, csalás és egyéb bűncselekmények miatt tegyen büntetőfeljelentést a város.

A történet kezdete 2009-re nyúlik vissza, amikor folyamatban volt a Mars téri piac beruházása, a nagycsarnok és az ahhoz tartozó parkoló megépítése. Akkor a közgyűlés 952 millió forint tagi kölcsönt hagyott jóvá a Vásár és Piac Kft.-nek, megelőlegezve a később jött uniós támogatást, és a piac önerejét. A képviselő testület 2011. szeptember 30-ai ülésén úgy döntött, hogy – az időközben megérkezett – uniós támogatást a beérkezésétől számított 3 napon belül vissza kell fizetni, a fennmaradó 332 millió forint tagi kölcsönből 110 millió forintot 2011. október 31-ig, a maradék összeget pedig 2012-ben két részletben. Ám az éppen aktuális ügyvezető csak többszöri felszólítás után volt hajlandó átutalni az uniós támogatás összegét 2011. november 4-én, hetekig kamatoztatva jogtalanul az önkormányzat pénzét a cég számláján. A 110 millió forint befizetése pedig többszöri felszólítás ellenére sem történt meg, az ügyvezető a közgyűlési határozati kötelezésnek nem tett eleget.

9 hónap alatt sikerült 100 millióval leapasztani a készpénzállományt – mondta az alpolgármester. 2011 novemberében belső vizsgálatok kimutatták, hogy újabb csökkenés következett be a Vásár és Piac Kft. büdzséjében: 110 millió forintért ruházott be a cég mindenféle felhatalmazás nélkül különféle eszközökre. Két autót vásároltak, 26 milliót költöttek számítógépekre és programokra, valamint többek között 15 millió ment el irodabútorokra. A beszámoló szerint az igénybevett szolgáltatások – takarítás, őrzés, ügyvédi költség – is jelentősen nőttek: az év első 9 hónapjában 55 millió forinttal költöttek többet ilyen célokra, mint korábban.

Az alpolgármester szerint felelősség terheli a cég két, 2011-es ügyvezetőjét, valamint a Felügyelő bizottság tagjait. Éppen ezért a pénteki közgyűlésen azt fogja javasolni a testületnek, hogy a Szegedi Vásár és Piac Kft. két, 2011-es ügyvezetőjét, valamint a Felügyelő bizottság tagjait váltsák le és ellenük hűtlen kezelés, csalás és egyéb bűncselekmények miatt tegyen büntetőfeljelentést a város.

További részletek itt olvashatók az ügyről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik