Belföld

A világon elsőként Fehérváron

A Teleki Blanka Gimnázium ad otthont a Meet the scientist program egyik rendezvényének

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium ad otthont a Meet the scientist program egyik rendezvényének, amit Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, illetve külügyminisztériuma kísérleti jelleggel, a világon elsőként Magyarországon indított el.

A Teleki Blanka Gimnázium mindhárom szervezettel – Fulbright, Magyar Innovációs Szövetség és Csodák Palotája – tartja a kapcsolatot évek óta – mondta Sipos Imre, az oktatási intézmény igazgatója. A Fulbright-program keretein belül az Egyesült Államokból kapunk tanárokat, akik angol nyelven oktatnak természettudományos tantárgyakat. A Csodák Palotájába évek óta járnak diákjaink, ahol izgalmas kísérleteket végezhetnek – hangsúlyozta az igazgató.
A Fulbright a világ legnagyobb oktatói és kutató programja, amihez Magyarország már öreg hagyományokkal kapcsolódik – tájékoztatott dr. Brückner Huba phd, a Fulbright Program magyarországi vezetője. Mint kiemelte, a Fulbright ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel, valamint megfelelő szintű angol nyelvtudással rendelkeznek, és az Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni (és/vagy PhD hallgatóként kutatni). Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet, az Egyesült Államok bármely felsőoktatási intézményébe. Eddig ezer magyar és ezer amerikai volt Fulbright ösztöndíjas. 1946 óta mintegy 300 ezer hallgatót érintett az ösztöndíj összesen.
Mi olyan programokban is részt veszünk, mint a januári mérnökszínház – mondta el dr. Szépvölgyi Ákos, a Magyar Innovációs Szövetség regionális vezetője. A fiataloknak nagyon sok lehetőségük van a pályaválasztás előtt, de nem igazán tudják, hogy melyik természettudományos területek felé menjenek. Mi első sorban figyelem felkeltés céljából segítünk a fiataloknak a választás előtt – hívta fel a figyelmet dr. Szépvölgyi Ákos.
A mai program célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése magyar középiskolások köreiben. Dr. Zétényi Miklós, az MTA Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, korábbi Fulbright-ösztöndíjas a Hadronok, atommagok, kvarkok címmel tartott előadást. A programot dr. Szépvölgyi Ákos, a Magyar Innovációs Szövetség regionális igazgatója nyitotta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik