Belföld

A kismamák egy része rosszul jár

Az adójóváírás kivezetése miatt csökkenhet a terhességi-gyermekágyi segélyben és gyermekgondozási díjban részesülők ellátása.

A terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás) és gyermekgondozási díjban (gyed) részesülőknél is csökkenhet a havi juttatás az adójóváírás kivezetése miatt. Ennek ellensúlyozására viszont csak a kismamák egy része kaphat kompenzációt, úgynevezett „jövedelempótlék” címén. Ahhoz, hogy ezt megkapják, nyilatkozatot kell kitölteniük.

Mi a teendő?

Akik már eddig is kaptak ellátást, azoknak legkésőbb május 31-ig kell visszaküldeniük a nyilatkozatot. Ha ezt a határidőt betartják, a jövedelempótlékot visszamenőlegesen is megkaphatják. Akik pedig visszamenőlegesen igényelnék a tgyást vagy a gyedet (legfeljebb 6 hónapon belül van erre mód), azok július 31-ig nyújthatják be a jövedelempótlékot kérő nyilatkozatukat.

A jövedelempótlék egyetlen „szépséghibája”, hogy nem minden tgyáson és gyeden lévő kismama kaphatja meg, csak azok, akik tavaly év végén és idén év elején is ugyanazt az ellátást kapták.

Kik (nem) kaphatnak jövedelempótlékot?

A kormányrendelet alapján csak azok kaphatnak jövedelempótlékot, akik vagy 2011. december 31-én már és 2012. január 1-én még terhességi-gyermekágyi segélyt kaptak, vagy ugyanekkor (a tavalyi év utolsó napján már és az idei év első napján még) gyermekgondozási díjban részesültek.

Tehát akinek az idén kezdik el folyósítani a tgyást, vagy a gyedet, az nem kap kiegészítést a juttatáshoz. Így ha például valaki december 31-én még tgyást kapott, de január elsején már gyedet, az nem kaphat jövedelempótlékot. Ugyanígy nem lesz jogosult a pótlékra a gyed után az sem, akinek a tgyása átlóg az idei évre (viszont ő ameddig tgyást kap, addig kaphat jövedelempótlékot is). Szintén nem számíthatnak pótlékra azok a kismamák, akik az idén szültek/szülnek.

Van, aki jól jár, van, aki nem

Mit lehet erre mondani? Nyilván meg kellett húzni valahol a határvonalat. Csak az a kérdés, mennyire igazságos, hogy a kismamák egyik része minden hónapban adó-jóváírásnyival (akár havi tízezer forint közeli összeggel) kevesebbet kap, mint a többiek. A családbarát kormány talán alakíthatta volna úgy is a szabályokat, hogy semelyik kismama se kapjon kevesebbet, mint amennyit kaphatna, ha nem vezetik ki az adójóváírást.

Hátrányosan érinti a szabályozás azokat a kismamákat is, akik három, vagy ennél több gyermek után jogosultak családi kedvezményre. Ők akkor sem kaphatnak jövedelmpótlékot, ha a családi kedvezményt nem saját maguk, hanem a házastársuk veszi igénybe. Ehhez részben hasonló feltételek mellett nem kaphatnak bérkompenzációt a közszolgák sem.

Azok a kismamák, akik 2011-ben úgy nyilatkoztak, hogy nem jogosultak adójóváírásra, szintén nem kaphatnak jövedelempótlékot.

Mennyi tgyás és a gyed összege?

Mindkét ellátás annak jár teljes összegben, aki a szülést megelőző két évben legalább 365 nap biztosítotti idővel rendelkezik.

A tgyás legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár (a szülés várható időpontja előtti 28. naptól is lehet kérni, ekkor a szülés után ennyivel rövidebb ideig folyósítják). Összege az érintett átlagbérének 70 százaléka, maximuma nincs.

A gyed a tgyás lejárta után vehető igénybe, legfeljebb a gyermek 2 éves koráig. Összege az érintett átlagbérének 70 százaléka. Maximum a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka.

Jó hír is van: a minimálbér jelentős emelése miatt emelkedik gyed-plafon . Ez azokat érinti, akiknek viszonylag magas (bruttó 196 ezer forint feletti) volt a jövedelmük szülés előtt. Ők a tavalyi 88 191 forint helyett az idén 96 191 gyedet kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik