Belföld

Lázár: 47 ezer forintból nem lehet megélni

A Fidesz frakcióvezetője szerint Matolcsy György és Zsiga Marcell sem állította egyértelműen ennek az ellenkezőjét.

Nem lehet megélni 47 ezer forintból – jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján. Lázár János hozzátette azt is: 47 ezer forintot az a segédmunkás kap, aki egyedülálló. “Minden közfoglalkoztatott azonban, aki nem segédmunkás, gyermekes, illetve nem egyedülálló, többet keres 47 ezer forintnál. Aki 47 ezret kap, az szociális támogatásra jogosult” – jegyezte meg.

“Minden újságíró pontosan tudja” – folytatta -, hogy sem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, sem Zsiga Marcell fideszes parlamenti képviselő nem azt az egyszerű kijelentést tette, hogy “47 ezer forintból meg lehet élni”, hanem ennél jóval kerekebb, “pázmányosan bővített” mondatban fogalmaztak.

A sokat emlegetett összeg kapcsán (mely ténylegesen több mint a korábbi kormány idején adott 28 500 forintos bérpótló juttatás) a nemzetgazdasági miniszter január végén mondta, hogy szerinte ez az összeg „szerény, de biztonságos megélhetés felé vezeti azokat, akiknek korábban 28 500 forintból kellett megélni”.

Később Zsiga Marcell fideszes képviselő is hasonló nyilatkozatot tett az RTL Klub Híradójában, ám a politikus később azt közölte, manipuláció történt. Állítása szerint a műsorban szövegkörnyezetéből kiragadva, értelemzavaróan hangzott el az ominózus mondat.

Még egyeztetnek a járásokról

A budapesti kormánypárti képviselők, akik polgármesterek is egyben, ragaszkodnak ahhoz, hogy minden kerületben legyen járási hivatal. A vidéki észrevételek összegyűjtése még tart. A frakcióvezető arra számít, a kabinet mérlegeli majd azokat, és ezek után terjeszti az Országgyűlés elé a szükséges törvényjavaslatokat.

A szaktárca javaslata egyébként hét járási körzetre osztaná fel a fővárost, vagyis ebben a kérdésben még fideszes politikusok is egymásnak feszülnek. Mindenesetre sokat sejtet Lázár alábbi megfogalmazása: “Nem hiszek abban a kormányzati politikában, amely közösségekkel próbál harcolni.”

Vita a szemétről

Téma volt a frakcióülésen a hulladékgazdálkodás kérdése is, amelyről nagy vita alakult ki a képviselőcsoporton belül, ugyanis polgármesterek, önkormányzati képviselők, akik mint a tulajdonosi jogok gyakorlói, ilyen vállalatokban tevékenykednek, aggályokat fogalmaztak meg – tájékoztatott a frakcióvezető.

Hozzátette: Kósa Lajos Fidesz-alelnök, debreceni polgármester és Illés Zoltán környezetügyi államtitkár vezetésével ezen a héten egyeztetések lesznek a témában, és a jövő heti frakcióülésen tűzik napirendre a beérkezett módosító indítványok megvitatását.

A két fő szempont az, hogy a hulladékgazdálkodási vállalatoknak többségi állami vagy közösségi tulajdonba kell kerülniük, a hulladékkezelés és -gyűjtés árait pedig meg kell állítani, azok nem emelkedhetnek a következő években.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik