Belföld

A Die Welt Nobel-díjat jósol Nádas Péternek

A litera.hu portál a német Die Welt cikkére hivatkozva állítja, hogy Nádas Péter, magyar író a Nobel-díj várományosa.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi konzervatív német lap interjút közölt Nádas Péterrel a magyar író Párhuzamos történetek című regényének németországi megjelenése alkalmából, a Die Welt című konzervatív lap pedig a hétvégi számában kritikát és budapesti riportot közölt a szerzővel. Utóbbi lap kritikusa úgy véli, Kertész Imre után Nádas Péter is irodalmi Nobel-díjat kap majd.

A frankfurti lapnak Nádas Péter elmondta, nem tudja és nem is szeretné összefoglalni több mint 1700 oldalas írását, amelynek műfaji meghatározása is kétséges. Vajon családregény a Párhuzamos történetek? “Igen és nem. Kalandregény? Igen és nem. Krimi? Igen! És nem!” A regény “szerkezete: káosz” – mondta. “A felvilágosodás gyermeke vagyok, és a felvilágosodás gyermekei nem szívesen látják a világot kaotikusnak. Megpróbálják rendbe szedni a világ kaotikus vonásait (…), ez azonban szerintem hiábavaló próbálkozás. A világ kaotikus, ezért a regény szerkezete is kaotikus. Számomra az irodalmi konvencióknál fontosabb volt a valóság” – fejtette ki Nádas Péter.

A mű elején előkerülő holttest személyazonosságát a szerző sem tudja megállapítani. “Van két feltevésem, (…) de én is csak a nyomokat tudom összegyűjteni. Nem akartam úgy tenni, ahogyan esténként a tévében (…) felderítenek egy esetet. Él bennünk vágy arra, hogy feltárjunk titokzatos és összefüggés nélküli dolgokat, de akármilyen körültekintően járunk is el, nem sikerül mindig.”

A Die Welt Magyarország alvilágai a mi alvilágaink címmel közölt kritikát a Párhuzamos történetekről. Tilman Krause, az írás szerzője kritikája bevezetőjében azt emelte ki, hogy “a nagy elbeszélő, Nádas Péter gigantikus elbeszélés-szövevénybe fonja össze a 20. század ösztönszerű oldalát”. Krause szerint úgy tűnik, nem lehet szabadulni a 20. századtól. Az legalábbis ténykérdés, hogy az utóbbi évek legjelentősebb elbeszélő művei mind a 20. század eseményeit igyekeznek feldolgozni. Ez vonatkozik Magyarországra is, amely “nagy írók országa” – állapította meg a kritikus, aki szerint Kertész Imre után Nádas Péter is “biztosan megkapja majd a Nobel-díjat“. Nádas új kötete az Emlékiratok könyve című “korszakalkotó munkájához hasonlóan nagy vállalkozás a dolgok szétbontására”, mindenekelőtt azért, mert “könyörtelen következetességgel mutatja meg a nagy történelmi események és az eseményekbe keveredett emberek belső oldalát”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik