Belföld

Orbán: Nem csalatkozni, hanem csatlakozni szeretnénk

Az Európai Parlament csütörtöki határozata, majd a pénteki Orbán-levél nyomán ismét feszült a viszony az unió és a magyar kormány között. Annak néztünk utána, a jelenlegi kormánypártiak a 2004 májusi csatlakozás előtt miként vélekedtek a csatlakozásról. Emlékeztető dumagyűjtemény a túlpartról.

A Horn-kormány a népszerűtlen lépéseit rendszeresen az Európához való csatlakozással indokolja. Orbán Viktor (Napló, 1996. május 10.)

 

Csak jól felfogott nemzeti érdekünk pontos ismeretében vállalhatjuk a csatlakozás ódiumát. Orbán Viktor (Délmagyarország, 1997. február 27.)

 

A csatlakozás biztos, a dátum kérdéses. Martonyi János (Délmagyarország, 2000. július 31.)

 

Azért is szorgalmazzuk a mielőbbi csatlakozást, hiszen EU-tagként látjuk majd annak a folyamatnak az előnyeit, amely eddig komoly terheket rótt a költségvetésre, a magyar gazdaságra. Áder János (Magyar Nemzet, 2000. augusztus 19.)

 

A határon túli magyarok az uniós csatlakozásban új lehetőséget látnak önnön gyarapodásukra. Ehhez azonban az kell, hogy részesüljenek mindazon áldásokból, amelyeket e lépés jelenthet. Németh Zsolt (Kelet-Magyarország, 2000. október 21.)

 

A tét nagy: melyik politikai csapat irányítja az EU-csatlakozás végjátékát. Pokorni Zoltán (Kisalföld, 2002. január 25.)

Mi nemcsak csatlakozni szeretnénk az Unióhoz, hanem Európa újraegyesítését kívánjuk. Orbán Viktor (Békés Megyei Hírlap, 2002. március 21.)


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Mi azt mondjuk, hogy nem csalatkozni, hanem csatlakozni szeretnénk. Orbán Viktor (Zalai Hírlap, 2002. október 5.)

 

A csatlakozás következményeit nem a kormánynak, hanem a családoknak kell elviselniük. Orbán Viktor (Békés Megyei Hírlap, 2002. október 12.)

 

A csatlakozásnak csak abban az esetben lehetünk nyertesei, ha egy erős, versenyképes és felkészült Magyarország lép be az unióba. Orbán Viktor (Békés Megyei Hírlap, 2002. október 14.)

 

Az unióhoz nem Magyarország kormánya, hanem az egész nép csatlakozik. Orbán Viktor (Napló, 2002. október 17.)

 

Gyors csatlakozás helyett nekünk csak társulási szerződés jutott. Orbán Viktor (Magyar Nemzet, 2002. december 14.)

 

Az Európai Unió küszöbén arra kell törekedni, hogy a csatlakozás a lehető legjobb állapotban találjon bennünket. Mátrai Márta (Somogyi Hírlap, 2003. január 2.)

 

Megelégedett emberekkel kell csatlakoznunk az európai népek közösségéhez. Szita Károly (Somogyi Hírlap, 2003. január 2.)

 

A csatlakozás nem más, mint visszatérés a demokráciák közegébe. Szabó István (Kelet-Magyarország, 2003. január 27.)


Fotó: MTI / Soós Lajos

A csatlakozás nem ennek a kormánynak a dicsősége lesz. Kövér László (Somogyi Hírlap, 2003. február 1.)

 

A csatlakozás egy lehetőség, amit ki kell használni. Nógrádi Zoltán (Délmagyarország, 2003. február 1.)

 

Nincs más út Magyarország számára, mint a csatlakozás. Sisák Imre (Heves Megyei Hírlap, 2002. február 21.)

 

Itt állunk az európai uniós csatlakozás küszöbén, a szocialista kormány visszafelé számolja az időt, de semmit sem tesz a bérek és a nyugdíjak felzárkóztatásáért. Mátrai Márta (Somogyi Hírlap, 2003. február 22.)

 

Igen a válaszunk az EU-csatlakozásra, de a szavazás előtt ismerjük meg a pontos következményeket. Font Sándor (Békés Megyei Hírlap, 2003. március 8.)

 

Az uniós csatlakozás után bekerülünk az európai vérkeringésbe. Ángyán József (Békés Megyei Hírlap, 2003. március 11.)

 

Európához csak úgy csatlakozhatunk, ha nem leszünk annak hátsó udvara. Szita Károly (Somogyi Hírlap, 2003. március 17.)

 

A polgárok hiteles tájékoztatása az európai uniós csatlakozásról fontosabb, mint győzködésük akár az igen, akár a nem szavazat mellett. Rácz Róbert (Hajdú-Bihari Napló, 2003. április 2.)

 

A csatalakozás a magyarság számára azt a hatalmas lehetőséget is jelenti, hogy megtörténjen a magyar nemzet határokon túli újraegyesítése. Martonyi János (Kisalföld, 2003. április 3.)


Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

Mindannyian az Európai Unió polgárai leszünk, de nem leszünk automatikusan nyertesei a csatlakozásnak. Orbán Viktor (Kisalföld, 2003. április 7.)

 

Az Európai Unió-csatlakozás csak egy lehetőség. Ha rosszul él vele a magyar nép, akkor számosan nem az előnyeit fogják élvezni. Orbán Viktor (Új Néplap, 2003. április 7.)

 

A csatlakozás után radikálisan új feltételek közé kerül a magyar gazdaság minden szereplője, ahol új játékszabályok érvényesek. Orbán Viktor (Magyar Nemzet, 2003. május 24.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik