Belföld

A mentősnek készülők egyharmada alkalmatlan

A mentődolgozónak készülők egyharmadáról csak a főiskolai képzés alatt derül ki, hogy alkalmatlan a pályára.

Felvételi és alkalmassági vizsgát kellene bevezetni a négyéves főiskolai szintű mentősképzésnél – közölte Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja egy budapest konferencia szünetében. Mészáros Judit elmondta: sokan vannak, akik a különböző kórházsorozatok miatt megtetszik a mentős pálya. Ha viszont a képzés során “éles helyzetben” kell helytállniuk, kiderül, hogy alkalmatlanok rá. Ez a mentősnek készülők egyharmadára igaz.

Ezért a négyéves főiskolai szintű mentősképzésnél, ha rajta múlna, már “ebben a pillanatban” bevezetnék az alkalmassági vizsgát – fogalmazott Mészáros Judit. Ezzel együtt a “megrendelő” – ez esetben az Országos Mentőszolgálat – elvárásai alapján alakítják a képzést.

Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója megjegyezte: reméli, hogy minél előbb megvalósul az a régi szándék, hogy a jövőben a mentődolgozók ne csak az esetkocsikon, hanem forgórendszerben a kórházak sürgősségi osztályain is dolgozhassanak. A főigazgató szerint ezáltal megfékezhető lenne a mentődolgozók elvándorlása, és a betegellátást is hatékonyabbá teheti.

Az OMSZ főigazgatója elmondta: a szombati konferencián a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánjával, valamint a Magyar Oxyológiai Társasággal is arról egyeztettek, hogy a mentők képzésébe építsék be a sürgősségi osztályokon szükséges ismereteket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik