Belföld

Itt az influenza! – Egyre több a beteg Szegeden

Még nem tombol járvány, de megugrott az influenzás tüneteket mutató betegek száma Csongrád megyében.

Még nem tombol, de a megugrott, és a „küszöböt verdesi” az influenzaszerű megbetegedések száma Csongrád megyében –  közölte a Szeged24-el Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Csongrád Megyei  Kirendeltségének járványügyi osztályvezetője. A főorvos elmondta: a legkevesebb beteget Makón és Vásárhelyen jelentették az orvosok: mindössze négy embert. Szentesen egy hét alatt a duplájára, tizenhétre emelkedett a betegek száma. Szegeden és vonzáskörzetében pedig megugrott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, mintegy százra. Ahhoz azonban, hogy kimondható legyen a járvány, kétszázezer emberből legalább kétszáz kimutatható influenzásnak kell lennie, ezt a küszöböt azonban még nem lépte át a betegség Csongrád megyében – mondta  Tombácz Zsuzsanna.

A főorvos azt is elmondta: a gond az, hogy egyelőre kevés mintát küldtek be az orvosok, amelyből ugyan kimutathatóak felső légúti vírusok, magát az influenza vírust azonban még egyetlen vizsgálati anyagból se sikerült azonosítani. Így egyelőre nem rendel el az ÁNTSZ látogatási tilalmat a kórházakban. Tombácz Zsuzsanna ugyanakkor azzal számol: jövő hét közepére, amikor már több minta áll rendelkezésre, valószínűleg már ki tudják majd mutatni az influenza vírust Csongrád megyében is.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal(OTH) járványügyi főosztályvezetője, Dr. Ócsai Lajos szerdán már bejelentette az influenza járványt. Mint mondta: legalább tizenötezer megbetegedésnek kell előfordulnia ehhez, és ezt a küszöböt országosan már átléptük. Az ÁNTSZ Csongrád Megyei  Kirendeltségének járványügyi osztályvezetője ugyanakkor azt még nem tudta megmondani, hogy a megyében milyen aktivitású lesz a járvány, de azt igen, hogy adataik szerint folyamatosan emelkedik a betegek száma.

Tombácz Zsuzsanna azt is elmondta: a legveszélyeztetettebbek a gyerekek, a legtöbb megbetegedést a nullától tizennégy éves korig terjedő korosztályból jelentették az orvosok. A főorvos arra is felhívta a figyelmet: még most sem késő beadatni a védőoltást azoknak, akik krónikus betegek vagy sok ember között mozognak. A védettség körülbelül két hét alatt alakul ki, így ez idő alatt ügyelni kell arra, hogy „direktben” ne kapjuk el a megbetegedést. Tombácz Zsuzsanna hozzátette: az állami hivatalok dolgozóit, akik ezt kérték, már novemberben és decemberben beoltották Csongrád megyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik