Belföld

Elfogadta költségvetését GYMS-megye közgyűlése

Németh D. László
Németh D. László

2012. 02. 17. 20:22

A külsős bizottsági tagok funkciójának megszűntetésére és az alelnöki struktúra megváltoztatására irányuló ellenzéki javaslatokról azonban nem szavazott a közgyűlés, mivel a többségi Fidesz-KDNP-frakció tagjai leszavazták, hogy egyáltalán napirendre kerüljön.

Az ellenzéki javaslatok szóban hangoztak el, a megyei közgyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint azonban írásban kell benyújtani a rendelet módosításra vonatkozó indítványokat – adott magyarázatot az eljárásra Kovács Béla főjegyző.

Az ellenzéki javaslat indoklásául Aller Imre, az MSZP-frakció vezetője kiemelte: “kiürült a megye”, intézményfenntartói feladatai megszűntek, ezért szerinte nincs is szükség a felduzzasztott létszámú bizottságokra. Hasonló okok miatt elég lenne, ha két társadalmi alelnök – s nem egy főállású és egy társadalmi, mint most – segítené az elnök munkáját – tette hozzá.

A költségvetés részeként döntött a testület a képviselők tiszteletdíjának tíz százalékos csökkentéséről. Ezzel összefüggésben Kovács Tamás, az ellenzéki Demokratikus Koalíció képviselője indítványozta, hogy mérsékeljék ugyanilyen arányban a tisztségviselők illetményét is. Szakács Imre, a közgyűlés fideszes elnöke erre úgy reagált, hogy ezt a változtatást a polgármesterek jogállásáról szóló törvény nem teszi lehetővé.

A feladatok terén bekövetkezett jelentős változásokat a tavalyi közel 27 milliárdos és idei 273 millió forintos költségvetés közötti különbség is markánsan jelzi – mutatott rá a közgyűlési elnök. Több oktatási és szociális intézménynek már nem a megye a fenntartója, s állami irányítás mellett működik ez évtől a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház is, amely egymagában 13,5 milliárd forinttal részesült a tavalyi költségvetésből – emlékeztetett Szakács Imre.

Az év első felében az önkormányzatokra, a civil szervezetekre fókuszálnak, a második félévben pedig megindul megyei fejlesztési koncepció kialakítása szakértői csoportok bevonásával – körvonalazta a teendőket az elnök.

A megyei önkormányzat 2012. évi költségvetését innen tudják letölteni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.