Belföld

Szívnak a dohányosok

Hazánkban minden harmadik férfi és minden negyedik nő napi rendszerességgel rágyújt egy cigarettára. Az idei jogszabályváltozások viszont hamuban döntik lehetőségeiket.

Magyarországon 18 percenként hal meg valaki a dohányzás következtében – elrettentő adat, de a füstölgő bagó kedvelőit ez sem rettenti el káros szenvedélyüktől. A 2012-es év elején viszont szankciók sújtják a cigiseket. A nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében január elsejétől tilos rágyújtani közforgalmú intézményekben – szórakozó- és vendéglátóhelyeken – munkahelyeken, tömegközlekedési eszközökön és a megállókban, de az aluljárókban és a játszótereken is tiltott a pöfékelés. Az anti-dohányosok örömmel fogadták a korlátozásokat, a cigivel élők viszont háborognak a rendelet kapcsán. És meglehet, hogy kicsit valóban erős a beskatulyázás.

Cs. Rudolf 30 éve dohányzik. Bár megérti a nem dohányzók ellenszenvét, azért kicsit túlzásnak érzi a módosításokat. „Nem hinném, hogy a törvény miatt ezentúl majd kevesebben vásárolnak az üzletekben dohánytermékeket. Az erős dohányosok csak saját elhatározásból válnak meg káros szenvedélyüktől, nem pedig külső ráhatással. Aki pedig a cigisek táborát erősíti, az biztosan egyetért velem abban, hogy egy kávézóban a gőzölgő fekete mellé dukál a cigaretta, nem beszélve arról ha szórakozóhelyre megy az ember, ahol néha a társaság miatt is jól esik egy-egy szál cigaretta.

Az előírások persze számos fejezetet tartalmaznak, például azt, hogy ezentúl zárt térben csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban hódolhatnak szenvedélyüknek az érintettek, dohányzóhelyet pedig csak szabad levegőn, az adott intézmény bejáratától öt méterre lehet kijelölni.

Hogy mennyire betartható a rendelet azt nehéz megsaccolni is, egy viszont biztos győri sétánk során nem egyszer láttunk buszmegállókban és játszótereken füstölgő szabálysértőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik