Belföld

Sétálóutcát álmodnak a civilek a JATIK köré

Évente több mint 3 és fél millióan fordulnak meg a József Attila Tanulmányi és Információs Központ környékén, és a BTK Egyetem utcai épületeiben a szegedi Geothink Tudományos Egyesület számításai szerint.

Éppen ezért a területet sétálóutcává alakítanák a civilek. Az egyesület egyelőre internetes igényfelmérést folytat annak érdekében, hogy a városfejlesztési koncepciójának támogatottságáról információkhoz jusson.
Szeged Ady tere, valamint a rá merőleges Egyetem utca mára igen forgalmas területté nőtték ki magukat. A forgalom zömét azonban nem közúti, illetve más tömegközlekedési járművek képezik, hanem elsősorban gyalogosok, akik kevés kivételtől eltekintve a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és dolgozói – olvasható az egyesület honlapján.

A József Attila Tanulmányi és Információs Központ megépülésével olyan mértékben megnövekedett az Ady tér és az Egyetem utca forgalma, hogy az egyesület tagjai szerint szükséges lenne átgondolni a környék fejlesztésének lehetőségeit. A statisztikák szerint négy év alatt – 2006 és 2010 között – csak a JATIK látogatottsága 308 ezerről 653 ezerre emelkedett és ez a tendencia azóta is folyamatosan emelkedő számokat mutat.

A tanulmányi és információs központnak is köszönhetően a korábbinál jóval vonzóbbá vált a terület. Az impozáns helyi adottságok hamar a szolgáltatások megjelenését és terjeszkedését eredményezték, így mára csak az Ady téren négy önálló vendéglátó egység, két fénymásoló szalon működik, valamint egy autós iskola is települt erre a területre, amelyek elsődleges célcsoportja az egyetemi alkalmazottak és a hallgatóság. Ettől függetlenül azonban a hely egyediségének köszönhetően mára egyre nagyobb, a campuson kívülről érkező vendégséggel is számolni kell, mind az egyetemi, mind pedig a köré települt vállalkozások ingatlanjaiban.

Az egyesület tagjai szerint ma már vitathatatlan tény, hogy a Dugonics téri Rektori Hivatal épülete mellett, az Ady tér lett a Szegedi Tudományegyetem egyik legfontosabb központja. Sőt, a JATIK miatt már nem csupán az egyetem, de a város egyik fontos központjáról is beszélhetünk, így pedig valóban elgondolkodtató, hogy érdemes lenne a Kárász, Kölcsey és Hajnóczy utcákhoz hasonlóan, modern, 21. századi köntösbe öltöztetni a területet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik