Belföld

Navracsics: továbbra is kompromisszumkészek és udvariasak leszünk Európával

A miniszterelnök-helyettes szerint akormány érdeke az, hogy szakmai vitát folytasson.

A jegybankelnök esküjével és fizetésével kapcsolatban további vitákra lehet számítani az Európai Unióval – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön Balatonfüreden az MTI-nek. Pénteken küldi el a minisztérium a hivatalos válaszait a kötelezettségszegéssel kapcsolatos eljárásban a jegybank törvénnyel, az adatvédelmi törvénnyel, a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban – mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Hozzáfűzte: pénteken küldik el az igazságszolgáltatás függetlenségéről az előzetes érdeklődésre adott választ is.

Navracsics Tibor úgy vélte, jól előkészített szakmai anyagokat küldenek az uniónak. A miniszterelnök-helyettes a jegybank törvény kapcsán a jegybankelnök esküjével és fizetésével kapcsolatban számít további vitákra.

Leszögezte: a kormány nem szeretne elmozdulni a fizetési plafontól.

A bírák nyugdíjazásával kapcsolatban Navracsics Tibor szerint kompromisszumkész a kormány: javaslatuk szerint 62 éves kortól lehetővé válna bizonyos esetekben a tovább szolgálás. “Bízom benne, hogy az Európai Unió is hajlik a kompromisszumra” – jelentette ki.

A tárgyalások hangvételéről azt mondta: “nem szabad a jó modorunkat elveszíteni, udvariasnak kell lennünk a jövőben is, annak ellenére, hogy velünk szemben időnként kitapintható a rosszindulat, mint például, amikor az Európai Parlamenti határozatot a baloldali pártok szavazták meg, mert ideológiai ellenszenvet próbálnak átfordítani általános európai támadássá. Nekünk minden egzakt kérdésre válaszolnunk kell és megmagyaráznunk, mit, miért teszünk.”

A kormány érdeke az, hogy szakmai vitát folytasson, “bízom benne, hogy meg tudjuk győzni a vitapartnereinket” – fogalmazott Navracsics Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik