Belföld

Koncepciós perről beszél a PTE volt gazdasági főigazgatója

A bűnszervezetben elkövetett korrupcióval gyanúsított Imhof Gábor egy televíziós interjúban azt mondta: "A nyomozóhatósság által közölt gyanúsításokban teljes mértékben ártatlan".


Imhof még mindig őrizetben van (Fotó: Pécs Tv)

A Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben adott interjút a Pécs Tv-nek a bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel meggyanúsított Imhof Gábor. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) egykori gazdasági főigazgatója őrizetbe vétele óta senkinek nem nyilatkozott. Ezúttal maga kérte, hogy megszólalhasson.

Imhof állítja, a nyomozást végző és a nyomozást felügyelő hatóság olyan jogsértéseket követett el ellene, amik – legalábbis szerinte – „túlmutatnak már a büntetőeljárási jogoknak a sértésén (…), ezek alkotmányos és emberi jogokat sértő megoldások”.

Hozzátette: sokáig úgy végezte egyetemi munkáját, hogy tudta, titkos megfigyelés folyik ellene. Beszélt letartóztatása körülményeiről, a per iratanyagáról, melynek csupán 10 százalékát ismeri és a média reakcióiról is. Arra a kérdésre, hogy ártatlannak tartja-e magát, a volt főigazgató ezt mondta: “Imhof Gábor a nyomozóhatósság által közölt gyanúsításokban teljes mértékben ártatlan.”

A volt gazdasági főigazgatóval készült interjút a Pécs Tv weboldalán nézhetik meg.

Előzmény

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2010 áprilisa óta folytatott nyomozást a PTE gazdálkodásával összefüggésben bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Több mint húsz ember ellen indult eljárás. Az ügyben Imhof mellett érintett lett az egyetem informatikai igazgatója, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója és a PTE három, informatikai termékekkel, irodaszerekkel foglalkozó beszállító cégének több képviselője is.

Az NNI feltételezései szerint az egyetemi alkalmazottak – különböző beszerzések során – pénzért jogtalan előnyhöz juttatták a három vállalkozást. Az ügyben tizenegyen kerültek előzetes letartóztatásba. Utoljára a gazdasági főigazgató szabadult, akit viszont azóta újra őrizetbe vettek. Az intézmény vesztegetéssel gyanúsított volt gazdasági főigazgatója ugyanis szabadulása után nagy értékben rendelt műszaki cikkeket az interneten az egyetem költségére. Jelenleg is őrizetben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik