Belföld

Kétharmados a narancsveszély

Másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nagyjából kétharmadára. Egyedül Heves megyében nincs vészhelyzet.


Forrás: met.hu

Viharos szél és magas hótorlaszok várhatóak az ország nagy részén. Az OMSZ Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. Az ország többi részén – Heves megyét kivéve – elsőfokú a figyelmeztetési szint.

Az OMSZ előrejelzése szerint csütörtök estig a Dunántúlon továbbra is viharos széllökések kísérik az északnyugati szelet, ami hófúvást, néhol erős hófúvást okozhat. Északkeleten, illetve Bács-Kiskun megyében a legerősebb széllökések 55-65 km/h körül várhatók, ezért ott is erős hófúvásra kell számítani. Késő estére jelentősen mérséklődik a szél, megszűnik a hófúvás.

Péntek hajnalban északnyugat felől havazás kezdődik, amely délkelet felé terjed, illetve amit nyugaton eső, a középső megyékben havas eső vált fel. Éjfélig általában 1–5 cm friss hó hullhat, de a Dunántúli-középhegységben 6-8 cm friss hó hullhat. A Bakonyban a megerősödő északnyugati szél hófúvást okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik